Mette Nord Fagforbundet foto marius 11
UTFORDRING: Flyttestrømmen fra mindre til større byer har ikke latt seg stoppe. Fagforbundsleder Mette Nord mener en del kvaliteter med å bo utenfor sentrale strøk, som mindre pendling og lavere boligpriser, er underkommunisert. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Vil utdanne flere der de bor

Lederen av Norges største fagforening vil ha flere studieplasser i distrikta for å unngå at folk reiser til sentrale strøk – og blir der.

Marius Rosbach
29.12.2021

Denne artikkelen er publisert i årets NETT NO-magasin, som har rekruttering som tema. Klikk for å lese heile magasinet digitalt.

Hvordan man skal unngå at unge reiser vekk for å studere – og aldri flytter hjem – er et tilbakevendende tema for Nordvestlandet. Utdanning i distrikta er ett av svara mener lederen av landets største arbeidstakerorganisasjon, Mette Nord i Fagforbundet.

– Vi må legge til rette for at vi får flere studieplasser ute i distrikta, slik at vi kan få utdanna både sjukepleiere, vernepleiere, fagarbeidere og ingeniører der de bor. Da slipper vi at folk må reise til Oslo – for aldri å komme tilbake, mener hun.

Vi må sikre at det er gode arbeidsplasser og fulle stillinger, sånn at folk kan leve av den lønna de har.
Mette Nord

Må slippe å jage vakter
Kampen mot deltidsarbeid er en annen måte å skaffe nok hender i arbeidslivet på framover. Mette Nord er dyktig lei av at samfunnet bruker ressurser på å utdanne folk – spesielt i helse- og omsorgssektoren - som kun får tilbud om deltidsstillinger.

– Vi må sikre at det er gode arbeidsplasser og fulle stillinger, sånn at folk kan leve av den lønna de har. De må slippe å jage etter vakter, noe som fører til at de ikke kan planlegge verken arbeid eller fritid, sier hun.

Styrka kommuneøkonomi er en del av svaret på flere hele stillinger. Samtidig er det en utfordring at mange – spesielt innen helse- og omsorg - går til andre bransjer.

– Jeg tror alle som jobber i slike yrker er glade i jobben sin, men mange gir tapt fordi kommuneøkonomien har blitt for stram og bemanningen pint ned.

«Rivende utvikling» på teknologi
Mer bruk av teknologi kan også lette på behovet for mer arbeidskraft. Mette Nord tror spesielt omsorgsyrker og renhold er områder der teknologien kan avlaste de ansatte - og helst forbedre tjenesten.

Hun tror også økt oppmerksomhet om hvilke jobbmuligheter som finnes, kan øke rekrutteringa til mange jobber i det offentlige.

– For eksempel er byggesaksavdelinger blitt spennende teknologibedrifter, og vi har en rivende utvikling innen helse og omsorg.

Klikk her for å les heile NETT NO-magasinet

Avhengig av hverandre
I valgkampen besøkte Mette Nord en rekke kystsamfunn sammen med Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Underveis fikk hun oppleve på nært hold hvor avhengig det offentlige og private arbeidsmarkedet er av hverandre utenfor sentrale strøk.

– Om næringslivet skal lykkes med å få kompetent arbeidskraft, så trenger vi infrastrukturen på velferd, helse, omsorg og skole. Vi er også helt avhengige av at ungdom velger teknologiske yrker i privat næringsliv. For vi må skape verdiene for at vi kan gi omsorg og tjenester i det offentlige. Det går hånd i hånd, påpeker hun.

Publisert: 29.12.2021 15:00

Sist oppdatert: 29.12.2021 12:16

Mer om
Annonsørinnhold