Henrik Dalelid Vedde foto Ogne
Henrik Dalelid Vedde er styreleder i Sula Frp. Foto: Ogne Øyehaug
Synspunkt

Ap viser sitt sanne ansikt i næringspolitikken

Når ledelsen i Sula Ap blir utfordret på hvorfor de motarbeider en milliardinvestering i kommunen, viser partiet sitt sanne ansikt, skriver Henrik Dalelid Vedde (Frp).

I kronikk publisert i Nett.No 02.09.24 var tema å belyse mulighetsrommet for hvordan private kapital kan bedre kommunenes økonomiske handlingsrommet. I et mindre avsnitt var Sula Ap omtalt. Det resulterte i et lang forsvarstale der ledelsens retoriske grep og argumentasjon i kjent stil utgjør et lærebokeksempel i hersketeknikker, undergraving og løse påstander.

Etter at Arbeiderpartiet i mellomkrigstiden ga opp tanken om å avskaffe kapitalismen, har partiet slitt med et grunnleggende problem: Økonomisk velstand og vekst er umulig uten kapitalister. Så når ledelsen i Sula Ap blir utfordret på hvorfor de motarbeider en milliardinvestering i kommunen, viser arbeiderpartiet sitt sanne ansikt.

Bevisst eller ubevisst skinner det gjennom at de røde faner ikke er plassert langt bak i skapet når det i tilsvar fra partiledelsen fremstilles påstander som:

  • Er det virkelig noen som tror at lokaldemokratiet er et suverent enevelde?
  • Men om det så mot formodning skulle vise seg å bli en gullgruve, hvem er det som håver inn dette gullet? Det blir i hvert fall ikke kommunen og innbyggerne.

Milliardinvestering uten kostnadskontroll

Når Sula AP i sitt tilsvar er svært opptatt av at Sula kommune er og skal være en god kommune å bo i, og samtidig nevner Kvasnessaken, så oppfordres det samtidig til å strø litt salt i såret.

Sula AP har i sammen med Ålesund AP vært de største pådriverne for Kongshaugen avløpsrenseanlegg på Kvasnes. Uten å blunke har de presset gjennom et anlegg til ca. 2 milliarder, som i sin helhet skal betales av innbyggerne i Sula og Ålesund de neste 40 årene. De har heller ikke vært villig til å utrede alternative renseløsninger, som kanskje kunne vært både billigere og bedre. Når et felles renseanlegg i utgangspunktet skulle koste 170 millioner, og vi ender opp med et anlegg til 2 mrd., må det være lov å tenke på innbyggernes lommebøker, men det har AP vist flere ganger at de ikke gjør.

Vi vet ikke hva Kongshaugen vil koste innbyggerne til slutt, men det vi vet er at Sula kommune allerede i 2024 har de høyeste gebyrene på kommunale tjenester i Møre og Romsdal. VAR-gebyrene (vann, avløp og renovasjon) er de som har øket mest, og som er beregnet etter selvkostprinsippet, nemlig at innbyggerne betaler hele gildet selv.

I løpet av de to periodene Sula AP hadde ordføreren, har avløpsgebyret allerede økt med ca. 300%, og det uten at vi har et eneste godkjent avløpsanlegg. Så når tidligere AP-ordfører i valgkampen i 2023 uttalte at avløpsgebyret kom til å øke med bare 3000 kr når Kongshaugen stod ferdig, kan man lure på om det er Vedum sin kalkulator han har lånt.

Realiteten blir nok en helt annen når anlegget er kommet i full drift i 2029 Vi utfordrer herved tidligere AP-ordfører til å legge frem beregningsgrunnlaget for en økning av avløpsgebyret på 3000 kr ved ferdigstillelse av renseanlegget.

Så hvem som synser mest, kan diskuteres. Dessverre er det innbyggerne som får svi, slik de har gjort under AP-regjeringen de 3 siste årene.

Oppsummert er arven etter åtte år med arbeiderpartiet i posisjon og med ordførerklubben i Sula kommune er følgende:

  • Innføring av eiendomsskatt
  • Milliardinvestering uten kostnadskontroll, i nytt renseanlegg på Kvasneset
  • Sula er kommunen i fylket med høyeste kommunale avgifter og verre skal det bli.

Politisk crossdressing i jakten på å halvkriminelle kjeltringer som skaper arbeidsplasser

Det har blitt en dyr affære og bo i Sula kommune som forsterkes av dyrtid, med økte renter, inflasjon og prisstigning. Det er derfor skremmende at ledelsen i Sula Ap fremstiller dem som skaper verdier og arbeidsplasser som halvkriminelle kjeltringer som kun er ute etter å berike seg på felleskapets goder. Motstanden mot gondolprosjektet til Flakk Gruppen blir også begrunnet i verdivalg, internasjonale forpliktelser, regjeringserklæringen, og nasjonale målsettinger. Dette framstår som syltynt og lite konkret.

Når ledelsen i Sula Ap og interesseorganisasjonen Vern om Sula bedriver politisk crossdressing i utveksling av roller, verdigrunnlag og politisk retorikk. Med felles mål om å stanse en familieeid bedrift i å skape arbeidsplasser og økonomisk vekst i kommunen. Føler vi at det er rett og rimelig å stille følgende spørsmål: Er det slik innbyggerne ønsker at Sula skal fremstå? Som en næringsfientlig kommune, som kjeppjager privat kapital fra bygda, med slagord som «Fuck Flakk» samt trusler og utskjelling av politikere som våger å ha en annen mening. Vi mener bestemt at denne typen retorikk og oppførsel ikke er representativt for innbyggerne og verdigrunnlaget til Sula kommune.

Punktum for Sula Gondol og veien videre

Om lobby kampanjen som føres av representanter fra Arbeiderpartiet lykkes, og punktum settes for Sula Gondol, vil det være et nederlag for lokaldemokratiet. Jeg har ingen grunn til å tro at Flakk gruppen opererer med tomme trusler vedrørende framtiden til Devoldfabrikken og en styrt avvikling av driften slik vi kjenner den i dag iverksettes. Tallene taler for seg selv.

Kanskje når den siste butikken på Devoldfabrikken legges ned og julelysene på Devoldpipa uteblir, vil ledelsen i Ap skjønne konsekvensen av å ikke å ha forstått samspillet mellom kommunens økonomi og privat verdiskapning: Verdier må nemlig skapes, før de skattlegges.

Av Henrik Dalelid Vedde, leder i Sula Frp.

Publisert: 10.09.2024 06:52

Sist oppdatert: 10.09.2024 20:06

Mer om