Kommunstyre sula avstemming foto marius 11
VIL HA GONDOL: Et flertall i kommunestyret i Sula sa ja til gondolplanen tross store protester. Nå skal kommunaldepartementet avgjøre saka. Foto: Marius Rosbach
Synspunkt

Mye synsing og lite fakta fra Sula FrP

Frp ser ut til å være mer opptatt av å telle antall Visa-kort som passerer Devoldfabrikken, enn å verne om innbyggernes ve og vel, skriver Sula Ap.

Leder i Sula FrP går i et leserinnlegg i Nett No 02.09.24 til angrep på Sula Arbeiderparti. Dette er ikke det første angrepet på Sula Ap fra den kanten. Saken om gondolen er allerede avgjort på lokalt nivå. Debattformen som det blir lagt opp til fra lederen i Sula FrP gjør ingenting annet enn å fyre opp under den splittelsen og uroen som er i lokalsamfunnet rundt denne saken.

Man kan undres på hvorfor Sula Frp er så opprørt over at Sula Ap har en annen mening enn det politiske flertallet i gondolsaken. Det er jo ingen hemmelighet at ulike politiske partier har ulike verdier og prioriteringer, noe annet hadde vært lite fruktbart.

Kommuneøkonomi og privat verdiskapning er ikke det samme, Frp
Slik Sula Frp legger det frem, kan det virke som at Sula er i ferd med å gå under som samfunn, og at gondolen er det som vil redde økonomien til kommunen. Det stemmer ikke, og dersom man vet litt om hvordan finansiering av kommunene fungerer ser man raskt at her blandes kommuneøkonomi sammen med privat verdiskapning.

Ja, kommunen trenger inntekter, men det betyr ikke at vi ukritisk skal si ja til ethvert privat prosjekt. Et blomstrende næringsliv er viktig, og vi ønsker nye arbeidsplasser, men samtidig må vi innse hva som er realiteten: den absolutt største inntektskilden til kommunen er skatt fra folk som bosetter seg her. Dette utgjør den klart største delen av inntekten. Skatt fra næringslivet er forsvinnende smått i forhold.

Sula er først og fremst en bo- og pendlerkommune, og er attraktiv fordi vi er en god, trygg plass å bo med et meget aktivt kulturmiljø, mange fritidsaktiviteter, og ekstremt gode muligheter for friluftsliv hele året med både fjell og sjø i gåavstand. Vi er landlig og grønt, men allikevel med praktisk kort pendleravstand til de store jobbmarkedene i Ålesund og omegn.

Vi har en stødig befolkningsvekst, over halvparten av de som bor her pendler ut av kommunen på jobb, og vi har lav arbeidsledighet. Dette er fordi Sula er unikt plassert – vi ligger midt i smørøyet i fylkets største bo- og arbeidsmarked.

Vi i Sula Ap gjør derfor alltid en avveiing når slike nye prosjekter kommer – hva taper vi som kommune, og hva tjener vi? Og truer prosjektet noen av de kvalitetene som gjør oss attraktive som bokommune?

Dette prosjektet vil, hvis gjennomført, endre Sula fra å være en god bokommune til en turistkommune med fokus på masseturisme – altså nettopp den type turisme de fleste fageksperter nå roper varsku om. Og når et slikt prosjekt går så til de grader ut over nettopp de kvalitetene som gjør at folk vil bosette seg her, mener vi at de negative konsekvensene er langt større enn de positive.

Frp vil heller synse, enn å vite
Frp påstår at dette blir en gullgruve, og at man derfor ikke trenger noen analyser for å si ja til et slikt prosjekt. Sula Ap mener derimot at alle beslutninger må gjøres på et skikkelig kunnskapsgrunnlag, og ikke i blinde. Særlig når det gjelder et slikt enormt prosjekt som vil ha store konsekvenser for hele kommunen.

Uavhengige økonomiske analyser, som vi flere ganger foreslo å få utført, kunne gitt flere svar på om dette prosjektet er økonomisk bærekraftig for Sula. Kommunestyret, med Frp i spissen, stemte forslagene våre ned.

Men om det så mot formodning skulle vise seg å bli en gullgruve, hvem er det som håver inn dette gullet? Det blir i hvert fall ikke kommunen og innbyggerne. Denne eventuelle private verdiskapningen for næringslivet har en høy pris: nedbygging av sårbare og verdifulle natur- og friluftsområder, sterkt

redusert bo- og livskvalitet for mange familier både direkte under og ved gondoltraseen, og en dyp splittelse i befolkningen som vil vedvare i mange år.

Frp ser ut til å være mer opptatt av å telle antall Visa-kort som passerer Devoldfabrikken, enn å verne om innbyggernes ve og vel – for ikke å snakke om å verne den private eiendomsretten, som Sula Frp ser ut til å ha helt glemt er deres kjernesak.

For Sula Ap er gondolsaken et verdivalg og et valg vi gjør på vegne av de kommende generasjoner. Det at vår mening om saken sammenfaller med det størstedelen av Langevåg mener, inkludert lokale interesseorganisasjoner, viser bare at lokaldemokratiet fungerer slik det skal. Saker som engasjerer gjør at folk engasjerer seg politisk, og til og med blir valgt inn i kommunestyret. Det har Sula Frp selv erfart i kloakksaken for noen år tilbake. Det er bare positivt.

Vi i Sula Ap har sett en oppblomstring av partiet vårt som følge av gondolsaken. Vi gjorde et godt lokalvalg i 2023 og fikk inn sterkt engasjerte kommunestyremedlemmer, vi har fått ny giv i styret, og vi har over doblet medlemstallet vårt. Det er ingenting som er bedre for demokratiet enn aktivt involverte innbyggere, og vi er glade og stolte over at så mange har valgt nettopp Sula Ap på grunn av arbeidet vi gjorde med gondolsaken.

Kongen på haugen?
Slik saken ligger nå, bryter den på nasjonalt nivå med våre internasjonale forpliktelser, regjeringserklæringen, og nasjonale målsettinger. Derfor har Statsforvalteren satt ned foten for prosjektet, og derfor ligger den nå hos departementet. Sula Frp ser ut til å tro at lokaldemokratiet blir tilsidesatt og overprøvd på grunn av dette.

Er det virkelig noen som tror at lokaldemokratiet er et suverent enevelde? Nei, vi er en del av Norge, en del av det større demokratiet, og vår lokale råderett er begrenset av de nasjonale, overordnede reglene. Det må vi forholde oss til, samme hvor mye vi skulle ønske at vi var konge på haugen.

Dette dreier seg ikke om Sp eller distriktspolitikk. Det er lenge siden ålesundsregionen var så liten at den kvalifiserte til å være et distrikt. Når saken kommer til kommunalministeren Erling Sande og regjeringen, blir dette heller en syretest på om departementet tar sine internasjonale forpliktelser, regjeringserklæringen og nasjonale målsettinger på alvor. Og det har vi all grunn til å stole på at de vil gjøre.

Av Nils Jarle Solevåg, leder i Sula Ap og Jim Arve Røssevoll, gruppeleder Sula AP

Publisert: 05.09.2024 13:20

Sist oppdatert: 05.09.2024 13:20

Mer om