Kristian Tafjord kaffekopp2 560x320 1
Kristian Tafjord er sjeføkonom i Sparebanken Møre. Foto: Sparebanken Møre
Synspunkt

Hvor raskt skal rentenivået ned?

Markedsrentene legger til grunn til sammen sju rentekutt de neste 15 månedene. Dette synes å være i overkant, skriver Kristian Tafjord i Sparebanken Møre.

15.09.2024

Renteforventningene internasjonalt har falt betydelig gjennom sommeren, og norske markedsrenter har blitt dratt med nedover. I likhet med inngangen til året er det nå store avvik mellom renteforventningene i markedet og Norges Banks rentebane.

Markedsrentene legger til grunn til sammen sju rentekutt de neste 15 månedene. Gitt informasjonen som nå foreligger om norsk økonomi, kan dette synes å være i overkant. Det gjør at det kan være et godt tidspunkt å vurdere rentebinding for de som ønsker forutsigbarhet i egen økonomi.

Før sommeren så det ut til at rentekuttene lot vente på seg
De fleste økonomer har latt seg overraske over hvor godt økonomien i vestlige land har tålt den markerte renteoppgangen vi har bak oss. Prisveksten har gradvis avtatt, uten at det har bremset opp økonomien i veldig stor grad.

En såkalt «myk landing» har lenge virket å være innenfor rekkevidde. Før sommeren viste prisveksten tegn til å flate ut på nivåer godt over sentralbankenes inflasjonsmål. Samtidig var arbeidsmarkedet fortsatt stramt i mange land, og det første rentekuttet fra «bjellesauen» USA var ventet først mot tampen av året.

Markedet tror nå på en raskere rentenedgang
Gjennom sommeren har vi fått flere bekreftelser på at prisveksten fortsetter å avta. Samtidig har økonomien både i Kina og flere vestlige land vist tegn til å bremse opp. Svake økonomiske data fra USA har fått aksjemarkedene til å skjelve, både ved inngangen til august og september. Utviklingen har gitt markedsaktørene tro på raskere rentekutt fra sentralbankene.

I Sverige, Sveits, Storbritannia og euroområdet er sentralbankene allerede i gang med å redusere sine styringsrenter, og det er ventet at det kommer flere rentekutt i løpet av de kommende månedene.

Den mest toneangivende blant sentralbankene, amerikanske Federal Reserve, er ventet å levere det første rentekuttet kommende onsdag. Markedsrentene indikerer en tro på at de har kuttet ytterligere tre ganger før året er omme.

Norske renteforventninger har blitt dratt med nedover
Norge er en liten åpen økonomi, som betyr at vi i stor grad påvirkes av det som skjer rundt oss. Det innebærer også at norske renter noen ganger følger den internasjonale utviklingen, selv om det ikke nødvendigvis har kommet økonomiske data som støtter dette.

Før sommeren indikerte markedsrentene forventninger om at første rentekutt fra Norges Bank ville komme i begynnelsen av neste år. Videre var det ventet ytterligere tre rentekutt innen utgangen av 2025, til en styringsrente på 3,75 prosent. Dette var om lag i tråd med den rentebanen Norges Bank la fram i juni.

Etter sommerens rentefall indikerer norske markedsrenter at første rentekutt kommer i desember, og at det følges opp av hele seks rentekutt neste år. Situasjonen kan minne om den vi så rundt årsskiftet, da norske renteforventninger også syntes å være lave sammenlignet med situasjonen i norsk økonomi.

Selv om flere husholdninger og bedrifter åpenbart har det tøft med dagens rentenivå, er det overordnede bildet fortsatt at aktivitetsnivået i norsk økonomi holder seg bra. Samtidig er kronekursen markert svakere enn anslått av Norges Bank, noe som løfter inflasjonsutsiktene noen måneder fram i tid og begrenser rommet for rentekutt.

For enkelte kan det være et godt tidspunkt å vurdere fastrente
Gitt bakgrunnsbildet beskrevet ovenfor, synes markedets forventninger om sju rentekutt de neste 15 månedene å være i overkant. Dette vil trolig også reflekteres i Norges Banks nye rentebane, som legges fram torsdag.

Den faktiske utviklingen trenger naturligvis ikke følge Norges Banks prognoser, og det kan godt være at markedet får rett. Det virker imidlertid å være et godt tidspunkt for å vurdere rentebinding for de som ønsker mer forutsigbarhet i egen økonomi.

Publisert: 15.09.2024 12:21

Sist oppdatert: 15.09.2024 15:32

Mer om