Kvinnekamp i naeringslivet
Synspunkt

Kvinnekamp i næringslivet

Kvinner er i kraftig mindretall både som næringslivstopper, som gründere og som investorer i aksjefond. Vi kan – kanskje – skylde på at mennene ikke slipper oss til. Men vi kan også velge å ta ansvar selv, skriver Camilla Hoddevik, Banksjef Bedriftsmarked, DNB

13.12.2019
Hva er en investor? Jeg ser for meg en dress, blanke sko og gjerne østlandsdialekt. Og ja, selvsagt er det en mann.
Tre av fire investorer på Oslo Børs er menn. Og blant dem som handler aksjer aktivt gjennom meglerhuset DNB Markets så er under ti prosent kvinner. Likestillingen har kommet kort. Hvorfor er det slik?
Historisk var rollefordelingen en annen. Mannen var stort sett hovedforsørger mens kvinnene var sjef hjemme. Nå har samfunnet kommet mye lenger. Vi har tilrettelagt for et likestilt arbeidsliv. Vi har gode ordninger med krav på barnehageplass og SFO. Flere kvinner enn menn tar høyere utdannelse.
Næringslivet har ikke kommet like langt. Vi har fortsatt langt færre kvinnelige ledere enn mannlige. Jo høyere opp i hierarkiet man kommer, jo lengre blir det mellom kvinnene. Og de aller fleste topplederne på Oslo Børs er fortsatt utstyrt med dress og slips.
Bedre er det ikke på eiersiden. Blant gründerne som starter opp for seg selv, er bare en av fem kvinner. Få av disse selskapene legger verden for sine føtter. Blant teknologigründerne er det faktisk bare en prosent som er kvinner. Null og niks, i praksis.
En svensk studie viser at kvinnelige gründere får minst støtte fra offentlige næringsfond fordi de vurderes som mindre ambisiøse, dette til tross for at bedriftene deres går like godt som bedrifter startet av menn. Dessverre viser undersøkelsen også at mannlige investorer som hovedregel foretrekker å investere i selskaper eiet av menn. Det er synd, men kvinner som investerer i kvinner vil kunne bidra til å jevne ut dette gapet.
Som sparere har kvinner også mye å gå på. Selv har jeg en mastergrad i økonomi og har jobbet 12 år i finans. Jeg er rådgiver for bedrifter og har dermed også hatt som en naturlig del av mine arbeidsoppgaver å diskutere investeringer med kundene.
Likevel tok det mange år før jeg flyttet sparepenger andre steder enn på sparekonto. Det som fikk meg i gang var at jeg ble bevist på at menn setter seg inn i muligheten som finnes til å få avkastning på sparepengene sine, mens jeg og kvinner flest putter dem på konto. Hvorfor skal jeg få dårligere avkastning på mine penger enn de fleste menn?
Ironisk nok har vi gode forutsetninger for å gjøre det skarpt. Forskning viser at andel testosteron er avgjørende for hvor god investor man er. Kvinner gjør i mange tilfeller bedre investeringsvurderinger enn menn. Kvinner setter seg i større grad inn i produktene de investerer i og gjør veloverveide valg basert på fakta og er langsiktig i plasseringene. Menn har større tendens til å overvurdere egne ferdigheter, være utålmodige og opptatt av rask profitt. Dermed tar de også høyere risiko.
Innenfor investering så er det med andre ord ikke det andre kjønnet som hindrer oss i å bli likestilte – det er vi. Hver og en av oss. Vi som kvinner kan velge å interessere oss og sette oss inn i mulighetene som ligger i markedet. Det er på tide at vi også tar en mer aktiv posisjon.
Kun på den måte kan vi jevne ut forskjellen mellom kjønnene når det gjelder investeringer og eierskap.

Publisert: 13.12.2019 09:57

Sist oppdatert: 11.02.2021 08:42