
Sammen om arbeidskraftløft i Møre og Romsdal
La oss sammen jobbe for at de som står utenfor arbeidslivet får et jobbtilbud, og at bedriftene får arbeidskraften de trenger, skriver NHO-direktøren og Nav-direktøren i Møre og Romsdal.
I Møre og Romsdal står mer enn 32 000 personer i yrkesaktiv alder står utenfor arbeidslivet, og tallene er økende. Samtidig har bedriftene og offentlig sektor et stort behov for arbeidskraft og kompetanse. Hvordan kan vi løse denne utfordringen sammen?
Arbeidskraftløftet NHO og Nav har satt i gang et landsomfattende prosjekt, kalt Arbeidskraftløftet. Gjennom prosjektet skal vi komme med innspill til hvordan bedrifter kan øke arbeidsinnsatsen, hva som skal til for at eldre kan jobbe lenger, hvordan vi kan rekruttere de som står utenfor arbeidslivet, og hvordan det kan jobbes bedre for å redusere sykefraværet.
Rekrutteringsutfordringer Behovet for arbeidskraft er beregnet til nesten 3 200 personer i Møre og Romsdal. Bedriftene melder både at de har store utfordringer med å skaffe arbeidskraften de er ute etter, og at det de siste årene har blitt vanskeligere å rekruttere ønsket kompetanse. Per desember var det lyst ut mer enn 1 700 ledige stillinger gjennom Nav i fylket vårt, og vi har over 4 200 registrerte jobbsøkere.
Demografiske utfordringer Møre og Romsdal står også overfor store demografiske utfordringer. Prognoser fylkeskommunen har utarbeidet om arbeidsstyrken viser at 2030 sannsynligvis blir det siste året vi har flere 16-åringer enn 67-åringer i fylket. Lavere befolkningstilvekst, kombinert med en aldrende befolkning, betyr at mange kommuner vil oppleve en kraftig økning i andelen eldre per yrkesaktiv.
Løsninger for fremtiden I årene som kommer vil kampen om arbeidskraften bli stadig skarpere. Vi må derfor se på ulike løsninger slik at bedriftene i Møre og Romsdal får dekket arbeidskraftbehovet sitt.
Hva kan arbeidsgiverne gjøre for å dekke arbeidskraftbehovet og beholde arbeidskraften? Hvordan kan de jobbe med sykefraværet, slik at folk kommer raskt tilbake på jobb? Hvordan kan Nav hjelpe bedriftene i sykefraværsarbeidet? Kan bedriftene ta ansvar for å skolere arbeidskraften selv, når det ligger til rette for det? Og kan de fire på kravene til kompetanse og ferdigheter slik at flere tør å søke?
Dette er noen av problemstillingene NHO og Nav setter på dagsorden gjennom Arbeidskraftløftet.
Eksempler på suksess Vi har mange eksempler på hvordan samarbeid, kreativitet og målrettet arbeid kan hjelpe oss til å rekruttere flere, redusere sykefraværet og forlenge tilknytningen til arbeidslivet. Ved å dele disse erfaringene kan vi inspirere og gi andre arbeidsgivere nyttige verktøy og ideer.
· Skipsverftkonsernet Vard i Tomrefjord er opptatt av lokal rekruttering, og er en lærlingebedrift innen ulike fag. De tilbyr også voksne uten fagbrev muligheten til å ta fagbrev. Vard har utviklet gode verktøy for å forebygge sykefravær og tilbyr fleksible løsninger som hjemmekontor.
· NAV Indre Nordmøre samarbeider med kommunene Sunndal, Surnadal og Tingvoll for å hjelpe ukrainske flyktninger inn i arbeidslivet. Prosjektet "Helsenorsk" kombinerer teori og praksis med støtte fra mentorer. Resultatet er at mange flyktninger har fått jobb, spesielt innen helse- og omsorgstjenester.
· Nordea kundestøtte i Ålesund har benyttet speedintervjuer for å rekruttere personer utenfor arbeidslivet. Dette gir deltakerne en uformell måte å presentere seg på. Nordea er opptatt av mangfold og har hatt suksess med å ansette personer med "hull" i CV-en.
· Kongsberg Maritime i Ulsteinvik har digitalisert arkivet sitt, og ansatte unge personer med interesse for data. Prosjektet har vært vellykket, med flere faste ansettelser. Ordningen med mentortilskudd fra Nav har vært avgjørende for å gi nye ansatte nødvendig veiledning og opplæring.
· Ekornes har inkludert flyktninger og andre i praksisperioder med mål om faste ansettelser. De tilbyr norskkurs og har et nært samarbeid med Sykkylven vidaregåande skule for å gi unge relevant opplæring. Gir også læreplassgaranti for bestemte utdanningsvalg.
Tid for handling Nå er tiden inne for handling. La oss sammen jobbe for de som står utenfor arbeidslivet får et jobbtilbud, og at bedriftene får arbeidskraften de trenger. Ved å samarbeide på tvers av sektorer, senke terskelen for ansettelser og investere i menneskelige ressurser, kan vi gjøre arbeidsmarkedet mer inkluderende og dynamisk.
La oss gripe muligheten til å gjøre en forskjell – for bedriftene, for de som står utenfor arbeidslivet, og for hele Møre og Romsdal. Sammen kan vi bygge en sterkere, mer bærekraftig fremtid!
Av Lene Trude Solheim, regiondirektør NHO Møre og Romsdal, og Stein Veland, direktør Nav Møre og Romsdal.
Publisert: 27.02.2025 10:09
Sist oppdatert: 27.02.2025 10:51