Se opp: Full barnehagedekning kan stå i fare
NHO-direktør Lene Trude Solheim advarer mot konsekvenser det kan føre til i dette innlegget.
Private barnehager har gjennom flere tiår spilt en avgjørende rolle i å sikre full barnehagedekning i Norge. Uten dem hadde mange familier stått uten et trygt og godt barnehagetilbud til barna.
Full barnehagedekning er helt avgjørende for at foreldre kan jobbe mens barna er små og vi trenger arbeidskraft til både privat og offentlig sektor. De siste 20 årene har vi lykkes godt med å etablere bortimot full barnehagedekning. På grunn av krevende vilkår for de private barnehagene de siste årene, står dette tilbudet nå i fare.
Kapasitet og mangfold
En av de største fordelene ved å ha private barnehager er kapasiteten og mangfoldet de bringer til sektoren. Private aktører bidrar med ulike pedagogiske profiler, som montessoripedagogikk, gårdsbarnehager og barnehager med fokus på friluftsliv og mat. Dette gir familiene reelle valg og mulighet til å finne en barnehage som passer deres verdier og behov.
Kostnadseffektive
I tillegg er private barnehager ofte mer kostnadseffektive for kommunene. De drives ofte billigere enn kommunale barnehager, samtidig som de opprettholder høy kvalitet. For kommunene innebærer dette at de kan prioritere mer ressurser til noe annet, et særlig viktig poeng i en stadig trangere kommuneøkonomi. I motsetning, om deler av privat barnehagesektor skulle forsvinne, ville kommunene måtte bruke mye mer ressurser på å dekke inn kapasiteten disse tilbyr og driften av flere kommunale barnehager.
Krise i sikte
Full barnehagedekning har vært en bærebjelke i den norske velferdspolitikken, men dette står nå i fare. Flere private barnehager melder om økonomiske utfordringer, og ifølge Kunnskapsdepartementet var driftsmarginen for private barnehager på kun 1.1 prosent i 2022. I 2023 gikk halvparten av alle private barnehager med underskudd. Hvis vi mister disse barnehagene, risikerer vi lange ventelister og færre valgmuligheter for foreldrene. Dette er et problem som krever handling – både fra kommunene og fra Stortinget.
Nytt barnehageforlik
I november ble det enighet om et nytt barnehageforlik, litt over tjue år etter det forrige. Nå pågår det en høring omkring driftstilskudd og pensjonstilskudd til private barnehager, med den korte fristen 6. januar. Forrige høring, sendte 111 kommuner inn svar og det var rekordmange 3.598 høringssvar. Denne gangen virker det nesten som om regjeringen ikke vil ha kommunenes innspill med så kort frist – attpåtil over jul!
Kommunene må engasjere seg og sende inn sine høringssvar. Både for deres egen del, og for å sikre at private barnehager får rammevilkår som gjør det mulig å drive videre. Dette handler ikke bare om økonomi, men også om foreldres valgfrihet, mangfold i sektoren, arbeidskraft til det lokale næringslivet og fortsatt full barnehagedekning.
Samspill mellom private og offentlige barnehager
Private barnehager er ikke en motsetning til offentlig velferd – de er en naturlig del av den. Å sørge for at private barnehager kan fortsette å levere kvalitet, er å investere i våre barns fremtid og gi familier valgfriheten de fortjener. Det kan vi ikke ta for gitt.
Av Lene Trude Solheim, regiondirektør i NHO Møre og Romsdal
Publisert: 20.12.2024 06:46
Sist oppdatert: 19.12.2024 23:35