
Uro på børsen – det er nå folk ofte gjør feil
Selv om det kan være fristende å endre strategi for sparepengene, er det sjelden smart, skriver regionbanksjefen i Nordea.
Det er urolige tider, og de fleste av oss som sparer i fond merker større svingninger enn vanlig.
De 90 som jobber på kundeservice her i Ålesund, snakker med langt flere kunder enn vanlig. Selv får jeg også telefoner, fra kunder som er redd for sparepengene sine. I løpet av noen uker falt børsene ute i verden kraftig, og verdien av fondssparingen ble betydelig redusert.
Det er naturlig å føle usikkerhet når det svinger mye. Det er jo naturlig å være generelt usikker og ha spørsmål også når vi ser hva som skjer rundt oss i verden. Det finnes heller ingen fasit for hvordan utviklingen vil bli fremover.
Du kan fort gå glipp av oppgangen
Vi vet imidlertid noe med sikkerhet – og det er hva som har vært smart historisk.
De færreste klarer å «time» markedet, ved å selge seg ned på riktig tidspunkt og deretter kjøpe seg inn når det er mest fordelaktig. Det viser seg at oppgangen etter børsfall som regel kommer i løpet av ganske korte perioder, så er det ute av markedet da går du glipp av gjeninnhentingen.
En gjennomgang av avkastningen på verdens børser fra 1970 til i dag, viser at hele 80 prosent har kommet i løpet av bare ti måneder, og disse ti månedene har typisk kommet rett etter store forutgående fall.
Hadde du solgt aksjer eller fond i 2008 under finanskrisen, ville du gått glipp av den kraftige oppturen i perioden etter. Det samme gjaldt etter pandemien i 2020. Børsene svinger – men på lang sikt har de alltid gått oppover.
Derfor er mitt råd også ganske enkelt. Har du en plan, hold deg til den. Ikke forsøk å være smartere enn de andre som investerer i markedet, og tenk langsiktig.
Sparer du jevnt og trutt kan du tenke på nedgang som en periode hvor du kjøper fondsandeler til lavere pris, og verdifallet du ser mens markedet faller er jo ikke reellt med mindre du realiserer tapet og selger unna fondene eller aksjene.
Langsiktig sparing i aksjer, kort sparing på konto
I Ålesund har sparingen økt de siste årene. Gjennom 2024 handlet kunder i Møre og Romsdal mer fondsandeler enn de solgte i samtlige av årets måneder. Det vi har sett hittil i 2025, er at sparing i fond faktisk har ligget enda høyere i fylket vårt i de første månedene enn det gjorde på tilsvarende tid i fjor. Det meste av dette er langsiktig sparing, hvor mange av oss har blitt mer bevisste på at man må spare til egen pensjon.
Dilemmaet er dersom du sparer til kortsiktig behov, altså har en kort tidshorisont på sparingen. Som en tommelfingerregel pleier vi å si at kort sparing gjøres best på konto. Avkastningen vil ofte være lavere, men risikoen er samtidig også lav.
Et annet grep som kan være lurt er å spre investeringene slik at du ikke legger alle eggene i en kurv. Dette gjør du eksempelvis ved å spare i fond som investerer globalt, samtidig som du sparer i fond som holder seg til Norge. Du kan også velge fond som fokuserer på enkelte sektorer. Dette vil gjøre deg mindre utsatt for store svingninger, ved at nedgang ett sted kan oppveies av oppgang et annet.
Oppsummert pleier vi å gi tre konkrete råd når vi blir spurt:
- Hold deg til planen, ikke forsøk å slå markedet
- Husk at sparing i aksjer og fond er langsiktig sparing
- Tenk diversifisering, så sover du ofte bedre om natten
Det sies at børsen er den eneste butikken folk flykter fra når det er salg. Husk at tolmodighet trolig er din beste rettesnor når du skal spare.
Av Aage Christensen, regionbanksjef Nordea Nordvest
Publisert: 01.04.2025 17:31
Sist oppdatert: 01.04.2025 17:31