Anniken Huitdeldt Foto Marius 11
ÅLESUND: Arbeiderpartiets nye næringspolitiske talsperson, Anniken Huitfeldt, var mandag på besøk til Ålesund for å lære om maritim næring. Blant annet besøkte hun Kongsberg Maritime sitt kontrollsenter på NMK. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Ap-Huitfeldt villig til å diskutere formuesskatten

Anniken Huitfeldt er ny næringspolitisk talsperson i Ap. Sunnmøre var første plassen hun ville besøke.

Marius Rosbach
08.01.2024

Mandag kom Arbeiderpartiets nye næringspolitiske talsperson, Anniken Huitfeldt, på besøk i Ålesund-området for å orientere seg om de maritime næringene.

Hun påpeker at regionen stod øverst på lista over steder hun ønsket å komme til.

– Jeg ville til Sunnmøre først, forteller Huitfeldt til NETT NO etter å ha fått en kjapp innføring i det som foregår på Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK).

Villig til å diskutere formuesskatten
Skjerpa skatter for bedriftseiere i form av formuesskatt og utbytteskatt har vært blant de heteste diskusjonene det siste året. Huitfeldt kan ikke love noen ny politikk fra partiet over bordet, men forteller at hun mener det kan være grunn til å se på grunnlaget for formuesskatten.

– Det er mulig vi kan utrede på tvers av partiene og finne ordninger som gjør at det er mer lønnsomt å investere, sier hun.

En rekke bedriftseiere på Nordvestlandet har de siste par årene kommet med varsko om at skatteregningen nå gjør at selskapene må tappes for mer kapital enn det som er bærekraftig på sikt.

Spesielt formuesskatten på arbeidende kapital – som inkluderer alt fra fabrikkbygg til maskiner – har vært skyteskive for næringslivsledere som har kritisert skattenivået.

– Som del av programprosessen i partiet, er jeg villig til å diskutere om det er mulig å finne løsninger som gjør at det er mulig å dele mellom det som er formue, og det som er penger låst opp i bedriften, utdyper Huitfeldt når hun tar fatt på sin nye rolle.

Kongsberg Maritime huitfeldt besøk 11
KONGSBERG MARITIME: Hos Kongberg Maritime fikk Anniken Huitfeldt høre om utstyrsleverandørens forslag til standardiserte fartøy til forsvaret, som de håper å selge inn til flere nasjoner. Foto: Marius Rosbach

– Viktig å få Anniken hit tidlig
Samtidig påpeker stortingspolitikeren at regjeringa får mange tilbakemeldinger om at den ekstra arbeidsgiveravgiften på høytlønna, bør trappes ned.

– Det er et signal jeg får fra hele Norge, sier hun.

Huitfeldt ble invitert til Ålesund av Maritimt Forum Nordvest,

– Vi hadde tidligere Per Vidar Kjølmoen som næringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, som er fra regionen her. Vi følte det var viktig å få Anniken hit tidlig med sine nye briller, slik at hun fikk se hva som foregår i denne regionen, sier daglig leder Elise Fiske om bakgrunnen for besøket.

Ingen løfter om nye krigsskip
Huitfeldt påpekte at hun i første rekke kom for å lære om den maritime bransjen. Hos Kongsberg Maritime fikk hun presentert utstyrsleverandørens forslag til standardiserte fartøyet til sjøforsvaret.

NETT NO har tidligere skrevet at det er behov for rundt en halv milliard kroner for å realisere et pilotprosjekt, og håpet er at det skal komme penger allerede i revidert budsjett.

Det kunne ikke Huitfeldt love – selv om hun synes ideen var god.

– Dette må vi se på sammen med forsvarsindustrien, og det er derfor jeg kom hit – for å bli presentert for dette. Vi må se hva vi kan få til, legger hun til.

Verftsindustrien er skuffa over regjeringa
Etter at Ap/Sp-regjeringa tiltrådte ble det skapt høye forventinger til en mer aktiv maritim politikk.

Etter drøyt to år ved makta er ikke bransjen begeistra for resultatet. Norske Skipsverft uttalte til NETT NO i høst at det ikke var noen kontrakter som var inngått som et direkte resultat av regjeringa sin politikk.

– I hvilken grad er regjeringa fornøyd med en slik situasjon?

– Jeg mener at maritim klynge tar ekstremt stort ansvar for det grønne skiftet, også skal vi gjøre det vi kan for å støtte opp om dette. Nå er jeg her for å lære mest mulig, også må jeg komme mer konkret tilbake til dette seinere, legger hun til.

Publisert: 08.01.2024 15:00

Sist oppdatert: 08.01.2024 18:12

Mer om