Brems i hyttemarkedet
Merket omslag i mars. Flere vil selge.
- Vi har merket tydelig at det nå er flere som vurderer salg, sier banksjef i Nordea i Ålesund, Aage Ellingsund Christensen, om utviklingen i markedet for fjellhytter på Nordvestlandet.
Han snakker om markeder for hytter på Strandafjellet og på Bjorli, og også de andre skistedene på Nordvestlandet med mye hytter; Stordal, Sykkylven, Hornindal. Det er for dyreste hyttene, til over fire millioner kroner, omslaget er sterkest. Omslaget er størst på Bjorli.
Unntaket er Stryn, der det fremdeles er god etterspørsel - spesielt etter hyttene nærmest skitrekket.
Høyere renter og kostnader har fått flere til å vurdere om de har råd til å ha både bolig og fritidsbolig, samtidig som potensielle kjøpere er blitt færre. Omslaget i markedet kom etter påske, sier Christensen.
Boligprisene stiger
I boligmarkedet er det imidlertid fremdeles hett.
- I mai har det vært et veldig aktivt marked, med flere salg enn i fjor, sier Christensen om utviklingen i Ålesundområdet.
Antall nybygg som har kommet ut i markedet har ikke holdt tritt med etterspørselen de siste årene, og i mai har markedet også blitt påvirket av at færre brukte boliger er blitt lagt ut for salg.
Kjappere salg
På landsbasis steg boligprisene 0,8 prosent i mai, viser månedsrapporten fra Eiendom Norge, eiendomsmeglernes bransjeorganisasjon.
Hittil i år er boligprisene opp 7,7 prosent sammenlignet med samme periode i 2022.
Det tok i gjennomsnitt 35 dager å selge en bolig i mai, mot 40 dager i april.
- Så langt i år har boligprisene steget langt mer enn alle trodde ved inngangen til året. Med et normalt konjunkturforløp med fallende priser gjennom høsten vil vi trolig ende med en oppgang på 3-4 prosent i 2023. Det vil likevel bety et realboligprisfall, hvis ikke konsumprisindeksen kommer mye ned fremover, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.
Publisert: 05.06.2023 13:46
Sist oppdatert: 05.09.2023 12:25