Twodays 33
NYE I TWODAY: Trass hardere kamp om arbeidskrafta, klarer IT-selskapet fortsatt å rekruttere nye ansatte Nylig har de ansatt (f.v.) Didrik Eilertsen, Michal Berg, Trude Kleppe, Olaf Nord-Varhaug og Lars-Ivar Giskegjerde.
Nytt

Enda tøffere kamp om IT-hodene

– En varsla kompetansekrise, sier Twoday-sjefen som merker godt at flere nå trenger IT-kunnskap.

Marius Rosbach
17.08.2023

IT-selskapet Twoday har nylig ansatt fem nye personer, men opplever at også bedrifter utenfor den tradisjonelle teknologibransjen nå konkurrerer om de samme folka.

– Det som skjer nå, er at også bedrifter som ikke har teknologi som spisskompetanse, trenger folk med solid teknologierfaring, forteller administrerende direktør Torill Standal Eliassen til NETT NO om situasjonen.

Hun befinner seg på Arendalsuka der hun blant annet deltok på et arrangement hvor rekruttering av denne fagkunnskapen var på dagsorden.

– Dette er en varsla kompetansekrise med mangel på arbeidskraft i IT- og teknologi, sier hun.

Torill Standal Eliassen studenter Foto Privat 11
SPEED-DATE: Twoday-sjef Torill Standal Eliassen har god erfaring med å treffe studenter ansikt til ansikt på speed-date. Foto: Privat

Investeringsbeslutninger har tatt lengre tid
Twoday-sjefen peker på at det er naturlig at behovet for økt IT-kunnskap oppstår, når flere bransjer og bedrifter blir digitalisert.

– Vi opplevde en kunstig lav «turn-over» under Covid, men i fjor var det spesielt en opptrapping med å tilsette folk, forteller hun.

Eliassen tror noe av årsaken er at prosessene med å ta avgjørelser om IT-investeringer har tatt lengre tid enn før. Det samme opplever selskapet når det gjelder etterspørselen på tjenestene deres.

– Vi kjenner på en optimisme etter at beslutningsprosessene har tatt mye lengre tid i en periode, forteller hun.

Vi kjenner på en optimisme etter at beslutningsprosessene har tatt mye lengre tid i en periode
Torill Standal Eliassen

Mener bransjen bør ansatte nyutdanna
Situasjonen har gjort at det er enda tøffere kamp om de mest erfarne IT-hodene. Twoday-sjef Torill Standal Eliassen merker at deres ansatte er attraktive for andre, noe hun mener er naturlig som det største IT-miljøet på Nordvestlandet.

Hun har samtidig inntrykk av at det var litt vanskeligere å få jobb for de som gjorde seg ferdig med studiene sine før sommeren i år.

– Vi får heldigvis fortsatt tak på flinke folk. Jeg mener at bransjen uansett bør ta ansvar for å ta imot de som er nyutdanna, og gi dem relevant erfaring, sier hun.

I årsmeldinga til Twoday fra 2022 blir det påpekt at høy inflasjon også er med å presse opp lønnsnivået og utfordre lønnsomheten. Derfor har de blant annet tatt grep med å øke timeprisene ut til kundene.

(saka fortsetter under)

Twoday Avento
Tal i mill. kroner20222021

Driftsinntekt

132,1113,9
Driftsresultat14,113,2
Resultat før skatt14,113,2
Sindre Kvalheim Lovcalhost
VENTER VEKST I ÅR: Localhost-sjef Sindre Kvalheim i Måløy venter vekst i omsetninga på rundt 20 prosent i år. Selskapet har kontor i Måløy, Nordfjordeid, Vestnes, Ålesund, Florø og Åre i Sverige. Foto: Ogne Øyehaug

Mer tilgjengelig teknologi
Localhost-sjef Sindre Kvalheim i Måløy opplever mye av det samme som Twoday-sjefen med økende etterspørsel på tjenestene deres. Etter en omsetningsvekst på ti prosent i fjor, ligger de an til en økning på 20 prosent i år.

– For vår del dreier det seg i stor grad om å dekke et vakuum i markedet, der vi hjelper de mindre industribedriftene til å modernisere seg, forteller han.

Også han opplever at digitaliseringen har skutt fart i kjølvannet av koronapandemien, og peker på at teknologien samtidig er blitt mer tilgjengelig. Men i stedet for å ansette egne IT-ansvarlige, velger mange å bruke leverandører som Localhost – som «blir bedriftens IT-avdeling», som Kvalheim sier.

Har aldri hatt ute en stillingsannonse
Localhost holder i utgangspunktet til i Måløy, men fra august har de også fire ansatte på plass i Ålesund. Kvalheim forteller at bakgrunnen var at de hadde ansatte som ville flytte på seg, og da fant arbeidsgiveren ut at de like godt kunne flytte etter.

Rekruttering har aldri vært en utfordring for selskapet som aldri har hatt ute en stillingsannonse. Samtidig har de klart å holde på folkene sine og Kvalheim anslår at de har mistet to-tre ansatte siden 2007.

– Vi er ett av få selskap i bransjen som ikke stiller krav til fakturerbar tid, det tror jeg er noe av årsaken. Samtidig driver vi utdanning og underviser ved en linje på videregående, pluss at vi sponser ungdomsskoler om de trenger teknisk utstyr. Det gjør at vi rekrutterer mange unge, legger Kvalheim til.

Han mener at engasjementet via investeringsselskapet Vyrd, som har investert i 15 teknologiselskap, også bidrar til å gjøre dem kjent i bransjen.

Localhost
Tal i mill. kroner
2022
2021

Driftsinntekt

40,4
36,1
Driftsresultat
3,1
4,2
Resultat før skatt
3,1
4,2

Publisert: 17.08.2023 05:00

Sist oppdatert: 18.08.2023 10:53

Mer om