Normarine montasje bjørn fladmark foto normarine ogne 11
FORTSETTER I SELSKAP: Daglig leder Bjørn Fladmark fortsetter i selskapet under de nye hovedeierne fra Sealaska. Foto: Normarine/Ogne Øyehaug
Nytt

Fiskeeksportører får nye hovedeiere

Eierne i familieeid selskap blir med videre som del av storkonsern. Venter «solid økning» i omsetninga.

Marius Rosbach
13.03.2023

Sjømatselskapet Normarine får ny hovedeier ved at det amerikanske Sealaska kjøper en majoritetsandel i Ålesund-selskapet. Det opplyser selskapet i en pressemelding mandag.

Normarine-direktørene Bjørn Fladmark og Erik Sindre Pedersen vil fortsette å drive Ålesund-selskapet som har vært i bransjen siden 1988.

Fra familieeid til konserneid
Fiskeeksportørene i Normarine har omsatt for nær 500 millioner de siste åra. De har spesialisert seg på ombordfryst norsk hvitfisk fra havgående autoline og trålerfartøyer - i hovedsak torsk, hyse, sei og blåkveite.

Fladmark forteller til NETT NO at Normarine består som selskap og fortsatt skal holde til samme plass ved Steinvågsundet.

– Vi ser at det vil være godt for selskapet å være del av noe større, blant annet når det gjelder rekruttering framover, sier Fladmark om de nye eierne.

Vi ser at det vil være godt for selskapet å være del av noe større
Bjørn Fladmark

Eierne blir med videre
Hvitfisk-aktøren inngår i Sunnmøre Fiskeindustri Holding-konsernet. Normarin er en rendyrket fiskeeksportør, mens søsterselskapet Sunnmøre Fiskeindustri driver fryseterminal.

Selskapet har vært eid av Bjørn Fladmark med familie, Erik Sindre Pedersen med familie og investeringsselskapet til Kvasnes-familien. Alle eierne blir med videre, ifølge Fladmark.

Han viser i meldinga til at de vil videreutvikle båndene til rederier som produserer ombordfyst hvitfisk av norsk opprinnelse, og han tror det vil være en positiv utvikling også for fiskerne.

Venter økt omsetning
Bakgrunnen for det nye partnerskapet med Sealaska, er et årelangt samarbeid Normarine har hatt med New England Seafood (NESI). Det britiske selskapet ble i 2020 kjøpt opp av Sealaska og blir nå søsterselskap til Normarine.

NESI lager ferdige produkt til supermarkeder i Storbritannia, hvor norsk torsk og hyse er en viktig ingrediens. Fladmark forteller at de venter vekst som følge av den nye posisjonen deres.

– Volumet som New England Seafood trenger til allerede inngåtte kontrakter, betyr en solid økning i omsetningen, sier Fladmark.

Vil ekspandere i Nord-Amerika
Sealaska er et «Alaska Native Corporation» som ble startet i 1971. Det amerikanske selskapet har flere enn 24 000 aksjonærer og formålet er å styrke samfunnet, kulturen og områdene i Sørøst-Alaska.

Ifølge Fladmark har de nye eierne også planer om å ekspandere i Nord-Amerika, som kan legge til rette for ytterligere vekst for fiskeksportørene.

Publisert: 13.03.2023 15:44

Sist oppdatert: 13.03.2023 17:37

Mer om