Kongsberg Maritime innfelt erik leenders Reach Subsea Illustrasjon Kongsberg Maritime 11
ÅRETS SKIP: Skipsdesigner Erik Leenders (innfelt) i Kongsberg Maritime har ledet arbeidet med å utvikle den nye typen ubemannede fjernstyrte overflatefartøyet kalt Reach Remote. Foto: Ove Ronny Haraldsen/Kongsberg Maritime
Nytt

Fjernstyrt og ubemannet fartøy er årets skip

Kongsberg Maritime-design til topps i bransjekåring.

Marius Rosbach
03.09.2024

«Reach Remote 1», en ny type ubemannet fjernstyrt overflatefartøy, er kåret til årets skip.

Vinneren ble offentliggjort under den store SMM-messa i Hamburg tirsdag.

Ship of the Year 2024 går til et fartøy som ikke bare byr på mange tekniske nyvinninger, men som på mange måter setter en ny standard i sin klasse, heter det i en melding fra arrangørene i Skipsrevyen.

Også hurtigbåten MS Tyra, som er bygd og designet ved Brødrene Aa i Hyen, og havvindskipet MS Olympic Boreas, som er designet og bygd av Ulstein Group, var finalister.

Startet for over sju år siden
Kongsberg Maritime har designet skipet og hatt jobben som hovedentreprenør.

– Vi er ekstremt stolte over å ha spilt en så sentral rolle i dette prosjektet og er veldig glade for å ha blitt anerkjent sammen med våre partnere i Reach Subsea, uttaler Kongsberg Maritime-sjef Lisa Edvardsen Haugan i en pressemelding.

Også Trosvik Maritime, Massterly, DNV, Kystdesign og Sjøfartsdirektoratet har vært med i arbeidet med å utvikle fartøyet.

Prosjektet startet opp for over sju år siden og tidligere i år ble det første Reach Remote-fartøyet satt på vannet.

Reach remote kongsberg maritime sjøsetting foto kongsberg maritime
STORT ARBEID MED LITEN BÅT: Flere enn 150 personer har vært involvert i arbeidet med å utvikle den første versjonen av Reach Remote-fartøyet. Foto: Ove Ronny Haraldsen/Kongsberg Maritime

– Over 150 personer involvert
Designen er gjort med utgangspunkt i en moonpool – et innvendig basseng i fartøyet – som kan brukes til å sette ut undervannsfarkoster.

– Dette har vært et stort prosjekt med over 150 personer involvert. Selv om det er en liten båt, er det med andre ord vært mye jobb – og teknologien om bord er svært avansert, fortalte Erik Leenders som er sjefdesigneren bak nyskapingen til Nett No da.

De to første fartøyene er bestilt av Reach Subsea i Haugesund, og Kongsberg Maritime håper at det skal bli langt flere.

– De kan brukes til erstatning for større subseaskip, som gjør at man bruker langt mindre drivstoff, og samtidig slipper å fly mannskap rundt i verden, fortalte Leenders.

På de første turene og i en tidlig driftsfase, vil fartøyene følges av et supportfartøy, før de går over til fjernstyrt og autonom drift.

Publisert: 03.09.2024 15:05

Sist oppdatert: 03.09.2024 15:16

Mer om