Erna solberg damene først ålesund foto marius 11
ÅLESUND: Høyre-leder Erna Solberg møtte en rekke eksportbedrifter fra regionen da hun besøkte Ålesund forrige uke. Foto: Marius Rosbach
Nytt

– Foreløpig er det store ord og lite handling

Erna Solberg er ikke imponert over regjeringas eksportsatsing – og peker på hvorfor det var feil å skrote eksportkontor i Ålesund.

Marius Rosbach
21.06.2022

Støre-regjeringa har økt eksport som ett av sine viktigste mål i næringspolitikken. Men også tidligere statsminister Erna Solberg sin regjering jobba i flere år med en eksportstrategi som blant annet innebar økt satsing på næringsklynger.

Under Solberg sitt besøk til Ålesund før helga, fikk NETT NO en prat med Høyre-lederen og spurte hvor hun mener regjeringen trår feil med sin eksportsatsning.

– Vi får vel vente å se hva som blir innholdet i eksportstrategien til regjeringa. Foreløpig er det store ord og lite handling, er Solbergs foreløpige konklusjon.

Mener innspillene ville blitt annerledes
Eksportstrategirådet med kontorplass i Ålesund var ett av grepene hennes regjering foreslo. Solberg mener fortsatt det er et tiltak som burde vært gjennomført.

– Da vi laget Eksportstrategirådet og plasserte det i Ålesund, var tanken at det skulle være tett på denne pulserende regionen. Og ikke minst de små og mellomstore bedriftene, mer enn bare de store, forteller hun.

Solberg påpeker at det ikke er Equinor eller de andre store selskapene som holder til i Oslo, som i første rekke ville hatt behov for et slikt råd.

– Det er snarere næringer som møbelbransjen, verftsindustrien og teknologibedrifter. Og det er ofte slik at hvor noe plasseres, har noe å si for hva slags innspill som kommer, legger hun til.

Det er distriktspolitisk feil, og det andre er at vi ville fått åpne og tydelige råd
Erna Solberg

Skrotet egen eksportetat i Ålesund
Planen var at det nye kontoret skulle være i drift fra høsten i fjor, men etter at Støre inntok regjeringskontorene, ble det stillstand i prosessen.

Da mannen som var satt til å etablere kontoret etterlyste styringssignal fra statsministeren for åpen scene på Haramskonferansen , var det åpenbart at noe var i gjære.

Kort tid etterpå kom nyheten om at næringsministeren skrotet kontoret i Ålesund, og heller ville ha et Nasjonalt Eksportråd lagt til Oslo.

– Distriktspolitisk feil
Som plaster på såret skulle Ålesund «over tid» få overført et tilsvarande antall stillinger til Innovasjon Norge og Eksfin sine kontoret i byen.

Solberg peker på flere grunner til at hun mener beslutningen er feil:

– Det er distriktspolitisk feil, og det andre er at vi ville fått åpne og tydelige råd med vårt forslag. Når dette organiseres mer rundt næringsministeren, så vet vi egentlig ikke hvor tydelige disse rådene er, legger hun til.

Ålesund-stillinger ligger et år etter planen
Et annet poeng som ble trekt fram da det rådgivende eksportorganet ble lansert, var at det hastet.

Norge har de siste par tiåra tapt på eksportmarkedet sammenlignet med andre europeiske land, og stod midt oppe i en pandemi.

Etter det NETT NO kjenner til, vil de første nye eksportstillingene i Ålesund bli besatt til høsten.

Det er om lag ett år etter den opprinnelige planen som daværende næringsminister Iselin Nybø lanserte i juni 2021.

Mener økte skatter er største utfordring
Under besøket til Høyre-lederen i Ålesund møtte hun også flere eksportbedrifter på et partiarrangement på Pir-bygget. Da fikk hun innspill på hvilke andre områder, næringslivet selv mener det trengs hjelp.

Solberg er ikke i tvil om hvor hun mener skoen trykker mest.

– Skal du ut i markedet, så må bedriftene ha egenkapital. Jeg tror den største utfordringen for bedriftene nå, er det økte skattetrykket, som nå kommer på toppen av økte utgifter og omstilling til grønt skifte.

– Da svekkes vekstevnen til bedriftene, legger hun til.

Publisert: 21.06.2022 05:00

Sist oppdatert: 21.06.2022 12:08

Mer om