Harald tom nesvik foto marius
VIL VITE HVA SOM KOMMER I STEDET: Harald Tom Nesvik etterlyser dialog med næringsministeren. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Mener eksportørene på Nordvestlandet taper

Skrotingen av Eksportstrategirådet skaper et vakum, mener Harald Tom Nesvik, en av initiativtakerne i sjømatnettverket GATH.

Nesvik leder kommunikasjonsvirksomheten i brønnbåtrederiet Sølvtrans som sammen med MMC First Process sto i spissen for etableringen av Global Aquaculture Tech Hub (GATH) - en nettverksorganisasjon for teknologileverandører i sjømatbransjen.

De aktørene, og hele næringslivet på Nordvestlandet, hadde forventninger til at de ansatte på det planlagte Eksportstrategirådet i Ålesund skulle bidra med råd, system og veiledning for å styrke eksportsatsingen, sier Nesvik.

Torsdag varslet næringsminister Jan Christian Vestre at det ikke blir noe Eksportstrategiråd i Ålesund.

Vet ikke hva som kommer i stedet

– I går la han (næringsministeren, red. merk) frem en strategi der han med brask og bram varsler at Eksportstrategirådet skal nedlegges før det etableres, sier Nesvik.

Det er uheldig for det sterkest eksportfylket i Norge generelt og for sjømatnæringen spesielt, medregnet alle teknologi- og utstyrsleverandørene som har sitt tyngdepunkt på Nordvestlandet, mener Nesvik.

De positive forventningene til hva Eksportstrategirådet skulle medføre, er nå avløst av en uvisshet om hva som skal erstatte det, påpeker han.

Nevner ikke sjømatnæringa
I verste fall frykter Nesvik at eksportsatsinger blir utsatt, redusert eller avlyst fordi det tilbudet som Eksportstrategirådet skulle gi ikke kommer.

Nesvik er også misfornøyd med at sjømatnæringen ikke ble omtalt da Vestre la frem regjeringens eksportsatsing i går.

– Han nevner ikke med ett eneste ord den sterkeste eksportnæring vi har og som kanskje blir den sterkeste eksportnæringen fremover, sier Nesvik.

Vil ha dialog

Harald Tom Nesvik understerker flere ganger i samtalen med NETT NO at sjømataktørene er åpne for andre løsninger enn Eksportstrategirådet, som ble foreslått av Solberg-regjeringen.

– Men en avklaring på hva som skal komme i stedet bør være på plass før sommeren, mener han.

– Inviter oss inn til å være i dialog, legger Nesvik til.

(saka fortsetter under)

Jan Christian Vestre skjermfoto regjeringen no 11
PRESSEKONFERANSE: Næringsminister Jan Christian Vestre la torsdag fram nye tiltak for å styrke eksportarbeidet. Skjermfoto: regjeringen.no

– Ålesund skal fortsatt være et kraftsenter
Næringsminister Jan Christian Vestre forsvarte torsdagbeslutninga med at han ville ha mest mulig ressurser til å jobbe med det konkrete eksportarbeidet.

– Vi står ved forventningene om de nye jobbene i byen, og Ålesund skal fortsatt være et kraftsenter, understreker Vestre til NETT NO om grepet regjeringa gjør.

I Ålesund vil Vestre tilføre ti nye stillinger til Innovasjon Norge sitt kontor. Eksfin, som i dag kun har Stig Gjethammer lokalisert i Ålesund, vil bli tilført én ekstra stilling. Kontorene vil bli samlokalisert i sentrum på Skansekaia, der Innovasjon Norge holder til i dag.

I en orientering til NETT NO skrev departementet at de ti arbeidsplassene hos Innovasjon Norge vil etableres «over noe tid». Vestre kan ikke nå være konkret på hva det innebærer. Den ekstra stillinga i Eksfin skal komme «relativt raskt».

Kjempet for å flytte 140 arbeidsplasser
Etableringa av Eksportstrategirådet kom i kjølvannet av diskusjonen rundt flytting av Eksfin (tidligere Eksportkreditt Norge og Garantiinstituttet for Eksportkreditt – GIEK, journ. anm.).

Ålesund kjempet da for å flytte hele miljøet på rundt 140 arbeidsplasser ut av hovedstadsområdet. Det ble ikke noe av, men et flertall i Stortinget bad om en mer desentralisert struktur av de sammenslåtte etatene.

Vestre forteller at det foreløpig ikke er vurdert å flytte flere arbeidsplasser enn de to til Ålesund – og to til Stavanger.

– Det er beslutta å styrke kontorene med disse stillingene foreløpig, så får vi se om det kan bli flere på sikt, legger han til.

Podium

E10/S2 Stig Remøy og Rolf Fiskerstrand om GIEK / Eksportkreditt Norge og framtida til norsk eksport

Publisert: 11.03.2022 11:16

Sist oppdatert: 11.03.2022 11:52

Mer om