Fiskerstrand Verft dokk MF Værøy Foto Marius Rosbach 11
ETTERTRAKTA DOKK: Den store dokka som Fiskerstrand Verft gikk til innkjøp av for et par år siden, har gitt godt med oppdrag. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Har klart å erstatte russeroppdrag

Fiskerstrand Verft med en «rimelig bra» høst trass i at de gikk glipp av flere jobber.

Marius Rosbach
24.11.2022

En rekke verft måtte se at ordreboka ble slankere etter at sanksjonene mot Russland førte til at oppdragene forsvant.

Slik var det også for Fiskerstrand Verft. Da Sula-verftet leverte årsregnskapet for i fjor på slutten av sommeren, påpekte ledelsen at det ble jobba med å erstatte jobbene som var falt bort.

Nå kan avtroppende verftsdirektør Magne Standal fortelle at verftet i stor grad har lykkes.

- Vi har jobba godt i markedet, og på kort sikt har vi klart å erstatte de russiske oppdraga. Derfor har høsten blitt rimelig bra, og vi har brukbart med arbeid før jul, forteller han.

- Vi har også begynt å få på plass en del til neste år, legger Standal til.

Norske kunder er dominerende
Verftet har de siste åra satsa ombygging, vedlikehold og reparasjoner. I de to førstnevnte markedene fylles ordreboka gjerne opp god tid i forveien.

- På reparasjon er det kortere horisont, og vi kjenner oppdraga kanskje bare en måneds tid framover, forteller Standal.

Med det russiske markedet borte, er de norske kundene blitt dominerende hos Fiskerstrand.

- Mange av oppdragene nå er på ferge og fiskebåter. Vi har også litt oppdrag med brønnbåter, mens det er mindre på offshore for øyeblikket. Kundene er nå stort sett norske rederier, sier verftssjefen.

Dåp Arctic Pearl Magne Standal Øystein Tvedt Alexandra Bech Gjørv Foto Marius Rosbach
SKIPSDÅP: Fiskerstrand-direktør Magne Standal (f.v. med Ava Ocean-sjef Øystein Tvedt og Alexandra Bech Gjørv. Konsernsjefen i Sintef var gudmor for Arctic Pearl under dåpen på tirsdag. Foto Marius Rosbach

Ettertrakta dokk sikrer oppdrag
Verftet har hatt en stabil bemanning på rundt 115 egne ansatte de siste åra, i tillegg til at de leier inn underleverandører etter behov. Nå har de rundt 100 ekstra arbeidere inne på verftet.

- Det er en ganske normal ordrereserve vi har nå. Takka være dokka, som er veldig ettertrakta, klarer vi å fylle på godt med arbeid innen de fleste segment, sier Standal.

Tidligere i år leverte verftet Karlsøyfjord, som ble bygd om fra LNG- til batteridrift.
Slike oppdrag ser gjerne Standal at de sikrer seg flere av.

- Vi vet det kommer flere oppdrag på batteriombygging framover, og de vil vi være med å regne på. Så får vi ser om vi får dem, men det er iallfall målet, sier han.

«Eventyrlig reise» med Arctic Pearl
Denne uka leverte Fiskerstrand som kjent Ava Ocean-skipet Arctic Pearl, som har vært gjennom en omfattende ombygging. Standal omtalte prosjektet som en «eventyrlig reise» under dåpsseremonien tirsdag.

- Samarbeidet med rederiet har vært eksepsjonelt godt. Det har vært utfordringer, men vi har funnet løsninger i fellesskap og i samarbeid med flinke underleverandører, sa verftsdirektøren.

Stålseksjoner på til sammen 220 tonn ble bygd på Aukra og frakta til verftet. Der ble delene løfta om bord på skipet og sveisa fast. Deretter kom fabrikk, fangstutstyr, fryseri, innredning, rør og elektroinstallasjoner fortløpende på plass utover seinsommeren og høsten.

Publisert: 24.11.2022 05:00

Sist oppdatert: 24.11.2022 08:13

Mer om