"Produksjon, distribusjon og bruk av hydrogen representerer betydelige næringsmuligheter for Møre og Romsdal. Hydrogen vil være en viktig energibærer i fremtidens transportløsninger," skriver Møre og Romsdal Arbeiderparti i sitt næringspolitiske dokument, "Vekstplan for Møre og Romsdal".
Hydrogen er populært hos partier som ønsker å få ned utslippene av CO2, det brukes nesten ikke som drivstoff i dag, blant annet fordi det produseres lite, ikke er et distribusjonssystem og heller ikke skip og kjørety som er bygget for å bruke hydrogen som drivstoff.
Det vil Arbeiderpartiet gjøre noe med, innen 2030.
Møre og Romsdal sentralt
I dokumentet, som ble lagt frem i dag, tallfester partiet hvor mye hydrogen som skal produseres i 2030 (400.000 tonn årlig) og skriver at mye av dette kan produseres i Møre og Romsdal, dels ved elektrolyse og dels fra raffinering av naturgass ved ilandføringsanleggene på Tjeldbergodden i Aure og Nyhamna i Aukra.
I en elektrolyseprosess spaltes vann i hydrogen og oksygen ved å sende strøm gjennom. Når prosessen reversers frigjøres energi som kan drive motorer, og det eneste utslipper er vann.
Ved å skille ut hydrogen fra naturgass skilles det også ut CO2 og for at slik hydrogen skal regnes som "ren" med hensyn til CO2 må CO2 fra produksjonen pumpes ned i grunnen, for eksempel i Nordsjøen.
Aktiv næringspolitikk
Ap i Møre og Romsdal vil ha en mer aktiv stat i utformingen av hva næringslivet skal drive med, og vil og vil også bygge opp og finansiere mer aktiver kommunale næringsfond:
Ap i Møre og Romsdal skriver at det trengs en: "aktiv næringspolitikk der staten, arbeidstakerne og næringslivet finner sammen om tiltakene som kan utløse vekst i hele fylket. Arbeiderpartiet tror på et partnerskap mellom det private og det offentlige. Et eksempel er Prodtex Industri i Vanylven, der tett samarbeid har bidratt til god næringsutvikling. Vi skal bruke statlig kapital til å utløse private investeringer, gjøre det enklere å ta i bruk det statlige støtteapparatet for bedrifter og bidra til aktiv næringspolitikk i kommunene, blant annet via næringsfond. I tillegg skal vi ha gode og stabile rammebetingelser, og stå oppreist for EØS-avtalen, som er viktig for store deler av vårt næringsliv.
Les også
Publisert: 02.06.2021 16:33
Sist oppdatert: 02.06.2021 16:35