Hot oil tanks at Nyhamna 7092942913 1
HYDROGEN: Mottaksanlegget Nyhamna i Aukra er ett av stedene Møre og Romsdal mener det kan produseres hydrogen i fylket. Foto: Wikimedia Commons
Nytt

Hydrogensatsing fra Arbeiderpartiet

Tallfester produksjonsmål for hydrogen og vil bygge en verdikjede for produksjon og bruk av hydrogen som drivstoff.

02.06.2021

"Produksjon, distribusjon og bruk av hydrogen representerer betydelige næringsmuligheter for Møre og Romsdal. Hydrogen vil være en viktig energibærer i fremtidens transportløsninger," skriver Møre og Romsdal Arbeiderparti i sitt næringspolitiske dokument, "Vekstplan for Møre og Romsdal".

Hydrogen er populært hos partier som ønsker å få ned utslippene av CO2, det brukes nesten ikke som drivstoff i dag, blant annet fordi det produseres lite, ikke er et distribusjonssystem og heller ikke skip og kjørety som er bygget for å bruke hydrogen som drivstoff.

Det vil Arbeiderpartiet gjøre noe med, innen 2030.

Møre og Romsdal sentralt
I dokumentet, som ble lagt frem i dag, tallfester partiet hvor mye hydrogen som skal produseres i 2030 (400.000 tonn årlig) og skriver at mye av dette kan produseres i Møre og Romsdal, dels ved elektrolyse og dels fra raffinering av naturgass ved ilandføringsanleggene på Tjeldbergodden i Aure og Nyhamna i Aukra.

I en elektrolyseprosess spaltes vann i hydrogen og oksygen ved å sende strøm gjennom. Når prosessen reversers frigjøres energi som kan drive motorer, og det eneste utslipper er vann.

Ved å skille ut hydrogen fra naturgass skilles det også ut CO2 og for at slik hydrogen skal regnes som "ren" med hensyn til CO2 må CO2 fra produksjonen pumpes ned i grunnen, for eksempel i Nordsjøen.

Aktiv næringspolitikk
Ap i Møre og Romsdal vil ha en mer aktiv stat i utformingen av hva næringslivet skal drive med, og vil og vil også bygge opp og finansiere mer aktiver kommunale næringsfond:

Ap i Møre og Romsdal skriver at det trengs en: "aktiv næringspolitikk der staten, arbeidstakerne og næringslivet finner sammen om tiltakene som kan utløse vekst i hele fylket. Arbeiderpartiet tror på et partnerskap mellom det private og det offentlige. Et eksempel er Prodtex Industri i Vanylven, der tett samarbeid har bidratt til god næringsutvikling. Vi skal bruke statlig kapital til å utløse private investeringer, gjøre det enklere å ta i bruk det statlige støtteapparatet for bedrifter og bidra til aktiv næringspolitikk i kommunene, blant annet via næringsfond. I tillegg skal vi ha gode og stabile rammebetingelser, og stå oppreist for EØS-avtalen, som er viktig for store deler av vårt næringsliv.

Publisert: 02.06.2021 16:33

Sist oppdatert: 02.06.2021 16:35

Mer om