Annik magerholm
REKORD: Viserektor Annik Magerholm Fet er strålende fornøyd med økningen i søkertallene til NTNU Ålesund. Foto: Kristin Støylen, NTNU
Nytt

Jubler for rekordmange søkere til NTNU Ålesund

Mens det er nedgang i søkertallene til høyere utdanning nasjonalt, peker pilene motsatt vei i Ålesund, mens Molde har litt nedgang.

27.04.2022

- En generell økning på 12,7 prosent er virkelig verdt å juble for, sier viserektor Annik Magerholm Fet i en pressemelding.

- Dette er positivt for hele regionen, med tilførsel av høy kompetanse.

Tallene fra Samordna opptak viser at i 2022 er det 1799 søkere som har et studium ved NTNU i Ålesund øverst på sin liste, mot 1596 i fjor. I tillegg kommer 272 søkere fra lokalt opptak (yvei og TRES) og 175 søkere til forkurs, slik at det er totalt 2246 førstevalgssøkere.

Hver søker kan ha inntil ti studier på listen, og i 2022 er det 12 493 søkere som har et studium ved NTNU i Ålesund på sin søkerliste. I 2021 var dette tallet 8 248.

Medisin og maritimt
Det nye medisinstudiet i Ålesund er ekstra populært. Her er det så mange som 15,6 søkere per plass, noe som gir en andreplass på listen over de studiene ved hele NTNU som har flest søkere per plass.

Maritime fagområd er populært.

- NTNU i Ålesund ligger tett på næringslivet, og dette gjenspeiles i jevnt økende søkertall på de havbaserte studieretningene de siste årene, sier Magerholm Fet.

Bachelorstudiene i nautikk, shipping management og biomarin innovasjon har mange søkere pr studieplass i år som tidligere, med henholdsvis 5,7, 5,5, og 3,5 søkere per studieplass.

Dreimot har Bachelor i sykepleie en nedgang for hele landet på 23 prosent fra fjoråret. I Ålesund er nedgangen på cirkja 15,5 prosent, men NTNU Ålesund opplyser i pressemeldingen at sykepleie er fremdeles et populært studium med 260 førstevalgssøkere til 155 studieplasser.

NTNU Ålresund
ÅLESUND: I år er det 12 493 søkere som har et studium ved NTNU i Ålesund på sin søkerliste hos Samordna Opptak. Foto: NTNU

Roser studentmiljøet
Mange ønsker å ta en masterutdanning innen helse, og her er det økning i søkertall for Ålesund.

Når det gjelder de økonomisk-administrative studieretningene er årets søkerall er noe lavere enn i fjor, mens bachelorstudiet i markedsføring, innovasjon og ledelse har hatt en oppgang på 23 prosent.

NTNU Ålesund viser også til at studentmiljøet har stått på for å utvikle studentmiljøet, og gjort det stadig mer attraktivt å være student i Ålesund. Flere linjeforeninger og andre organisasjoner er kommet til.

- Vi ser frem til åpning av det nye studenthuset Sundebygget, som åpner i august. Dette vil bidra til flere møteplasser både faglig og sosialt, og blir et løft for Campus Ålesund, sier Magerholm Fet.

Litt nedgang i Molde
- Vi må si oss svært fornøyd med søkertallene i år. Vi går tilbake noe etter vedvarende oppgang de seks foregående årene. Men tilbakegangen kan forklares med at to av de mest populære studiene ikke er med på Samordna Opptak i år.

- Deltidsstudiet i sykepleie har ikke opptak i år, mens deltidsstudiet i vernepleie er flyttet over til lokalt opptak, sier rektor Steinar Kristoffersen ved HiMolde, i en pressemelding.

1359 personer har Høgskolen i Molde som sitt førstevalg i år, mot 1775 i 2021.

- Om vi tar med søkerne til deltidsstudiet i vernepleie, havner vi på 1543 søkere til våre bachelor- og årsstudier. Det er en tilbakegang fra fjorårets 1775 søkere, men altså mindre enn den nasjonale tilbakegangen. Hadde vi hatt et normalt opptak også til deltid i sykepleie har vi grunn til å tro at søkertallene ville landet på samme nivå som i fjor, og dermed økt markedsandel sier rektor Kristoffersen.

Logstikk og IT går mest fram

Logistikk- og IT-studiene går mest fram i forhold til fjorårstallene. Bachelorstudiene i marin logistikk og petroleumslogistikk, begge i Kristiansund, opplever stor vekst i antall førsteprioritetssøkere med henholdvis 53 og 77 prosent vekst sammenlignet med i fjor. Bachelorstudiet i IT og digitalisering har fått en økning på 19 prosent i antallet førstprioritetssøkere.

Årsstudiet i IT, er likevel det enkeltstudiet som har flest antall søkere, med 345, mot 322 i fjor.

- Jeg er veldig glad for at IT-bedriftene i regionen nå får stadig bedre muligheter til å finne de prosjektlederne og designer/koderne de trenger, sier Kristoffersen.


Publisert: 27.04.2022 11:00

Sist oppdatert: 27.04.2022 11:30

Mer om