Knut Flakk foto Marius Rosbach 11
AKSJESALG: Knut Flakk og familien har i løpet av de siste åra solgt seg ned i Hexagon Composites. Det har gitt betydelige midler til annen satsing. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Penger fra aksjesalg går til reiseliv og formuesskatt

Salg av Hexagon Composites-aksjer har gitt minst en halv milliard inn i kassa for Flakk-familien.

Marius Rosbach
28.09.2023

Torsdag morgen ble det klart at Flakk-familien har solgt 5,3 millioner aksjer i Hexagon Composites til en pris på 148,4 millioner kroner.

Knut Flakk forteller at pengene i hovedsak vil gå til reiselivssatsinger og til betaling av formuesskatt.

– Primært gjøres salget det for å balansere porteføljen vår, ettersom vi sitter med store verdier i Hexagon-systemet, sier han til NETT NO.

Familien er også storaksjonær i hydrogenselskapet Hexagon Purus gjennom Hexagon Composites. I tillegg har de en mindre aksjepost via Flakk Composites.

Har investert i Svalbard-selskap
– Den andre årsaken til at vi selger, er at vi ønsker å finansiere prosjektene våre på Svalbard og i Oslo, sier Flakk videre.

Ålesund-familien kjøpte seg tidligere i år opp i selskapet Basecamp Explorer Spitsbergen. Det gjorde Flakk til hovedaksjonær i selskapet som er blant de største aktørene i reiselivet på Svalbard.

Utvikler boutique-hotell i Oslo
I Oslo har familien vært med å kjøpe den historiske eiendommen St. Olavs gate 32, som ligger rett ved slottet. Det rundt 5000 kvadratmeter store bygget har tidligere husa både Norges Geografiske Oppmåling, Statistisk Sentralbyrå og kunstakademi.

Planen til Flakk-familien er å utvikle et boutique-hotell i øverste prisklasse. Om alt går slik de håper kan de være klare med alt av planer mot slutten av neste år, anslår Flakk. Samtidig påpeker han at det er vanskelig å spå hvor lang tid en politisk behandling vil ta.

– Det er en utviklingsprosess hvor vi blant annet jobber med byantikvaren om å komme fram til en hovedplan. Så skal den godkjennes før vi kan komme i gang med en detaljert reguleringsplan, sier han.

Går også til å betale formuesskatt
Økte utgifter til formuesskatt og utbytteskatt er også blant behovene som skal dekkes.

– Ja, den evinnelige formuesskatten kommer vi iallfall ikke unna foreløpig, kommenterer Flakk.

Som kjent har familien blant annet stoppet planene om å utvide Storfjord Hotel og å bygge nytt hotell på Ljøen i Stranda. Årsaka er at skjerpa eierbeskatning har gjort det vanskelig å få økonomien til å gå opp.

Flakk har også vært med å starte aksjonen for norsk eierskap – som har som mål å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital.

Solgt aksjer for minst en halv milliard
Siden japanske Mitsui & Co. Kom inn som nye storeiere i Hexagon Composites i 2016, har Flakk-familien sikret betydelig kapital ved å selge aksjer i selskapet.

En oppsummering NETT NO har gjort viser aksjesalg for minst en halv milliard kroner i selskapet. Da Mitsui kom inn første gang, fikk Flakk Investment 166 millioner kroner inn på konto. Kursnivået for aksjen den gang lå på under 20 kroner.

I 2017 solgte Flakk en ny runde med aksjer til rundt 145 millioner kroner. Da var kursen steget til over 30 kroner per aksje. I 2021 solgte de på nytt aksjer via selskapet Flakk Rollon for 61 millioner kroner. Det skjedde til en kurs på 37,50 kroner aksjen.

I løpet av denne perioden har ålesundfamilien gått fra å ha en eierandel i Hexagon Composites på 38 prosent til rundt 14 prosent etter dagens salg. Det er både et resultat av salg, men også at aksjekapitalen er utvidet i løpet av disse årene.

Publisert: 28.09.2023 11:45

Sist oppdatert: 28.09.2023 11:45

Mer om