Hexagon Ragasko Raufoss foto Hexagon Ragasco 11
RAUFOSS: Hexagon Ragasco produserer propanbeholdere ved en fabrikk på Raufoss. Om selskapet blir solgt, er det kun en mindre avdeling i Hexagon Agility igjen av produksjonen i Norge. Foto: Hexagon Ragasco
Nytt

Har hatt flere friere på døra

Salg av Hexagon-selskap kan utløse aksjonærutbytte. Toppsjefen mener de har mye annet spennende å drive med.

Marius Rosbach
27.09.2023

Tirsdag ble det kjent at Hexagon Composites vurderer å selge datterselskapet Hexagon Ragasco, som lager komposittbeholdere til propangass.

Hexagon Composites-sjef Jon Erik Engeset forteller at de allerede har hatt flere friere som har vist interesse for selskapet som har produksjon ved en høyautomatisert fabrikk på Raufoss.

– Vi tror interessen vil være ganske sterk. Det er et veldrevet selskap med god cash-flow og gode vekstmuligheter, hvor jeg mener investorene kan krysse av i de fleste boksene sine, sier han til NETT NO.

Engeset antar at det også kan være interesse fra norske aktører, ikke minst fra investeringsfond. Han legger til at det er viktig å finne rett eier og at de ikke har dårlig tid.

Jon eirik engeset hexagon 11
FLERE VEKSTOMRÅDER: Administrerende direktør Jon Erik Engeset mener Hexagon Composites har flere vekstområder å konsentrere seg om framover. Foto: Ogne Øyehaug

Kan vanke aksjonærgevinst
Engeset mener det er «litt av hvert» pengene fra et eventuelt salg kan brukes til. Blant annet kan det vanke penger til aksjonærene.

– Vi ser gjerne for oss å dele ut utbytter, sier han.

Deter flere år siden selskapet delte ut ordinære utbytter, men i sommer ble det delt ut aksjer i Hexagon Purus for mer enn en milliard til Hexagon Composites-aksjonærene.

Trekker fram flere vekstmuligheter
– Vi har muligheter på flere andre områder, sier Engeset om hva konsernet vil konsentrere seg om framover.

Han trekker fram datterselskapet Hexagon Agility, som lager høytrykkstanker og moduler for transport av disse og Hexagon Digital Wave, som lager og drifter systemer for digital overvåking av utstyr og anlegg. Begge selskapene har vekst i vente, tror Engeset.

– Vi har en rekke ideer til hvordan vi kan digitaliseres ulike deler av virksomheten videre, legger han til.

Meldingen om et mulig salg ga ikke utslag på aksjekursen tirsdag, som endte litt ned på en rød børsdag.

Solid lønnsomhet for salgskandidat
Inntektene til Hexagon Composites var på nær 2,5 milliarder i første halvår. Av dette stod salgskandidaten Hexagon Ragasco for 399 millioner kroner.

Resultat før skatt i datterselskapet endte på 65 millioner kroner for halvåret, viser siste kvartalsrapport fra morselskapet. Det gir en resultatmargin på solide 16 prosent.

I løpet av året har Hexagon Ragasco også signert betydelige ordrer med flere nye kunder i Afrika og stillehavsregionen Oseania. Det er ventet å gi ny vekst i gjentakende inntekter for de kommende årene, skrev selskapet i rapporten.

Digitaliserer beholderne
Hexagon Composites-sjefen mener det er minst to grunner til at det er gode vekstmuligheter for selskapet som lager beholderne mange bruker til gassgriller.

– Det ene er at vi jobber med å digitalisere sylinderne og gjøre de smartere, forteller han.

Det gir en tilleggsverdi for forbrukerne, men vil også gi distributørene langt bedre oversikt over hvor det finnes beholdere som trenger etterfylling.

– Det tror vi kan være med å gi oss et gjennombrudd i en del større markeder som USA og Tyskland, sier Engeset.

Alternativ til kull og vedfyring
Den andre vekstmuligheten selskapet ser for seg for Hexagon Ragasko, er i mindre utvikla deler av verden.

Her kan propanbeholderne brukes til både matlaging og oppvarming, istedenfor kull eller vedfyring, som gir store lokale utslipp.

– Da vil LGP være et mye reinere alternativ og kan være helsebringende for flere milliarder mennesker som lider under skadelig luftforurensning lokalt, sier Engeset.

Publisert: 27.09.2023 05:00

Sist oppdatert: 26.09.2023 22:17

Mer om