Ålesund foto aline dassel
Vestlandsindeksen tar kvartalsvis temperaturen på næringslivet på Vestlandet, her illustrert ved Ålesund. Foto: Aline Dassel
Nytt

Reduserte forventninger til næringslivet

I reiselivet er optimismen stigende.

Linn Antonie Vårdal Solheim
23.06.2023

Svak kronekurs og høy kostnadsvekst skaper utfordringer for næringslivet på Vestlandet. I dag offentliggjøres Vestlandsindeksen for andre kvartal, og er en forventningsindeks som tar temperaturen på næringslivet på Vestlandet. Det er Sparebanken Vest som står bak rapporten.

Denne utgaven av rapporten er den 45. i rekka, og rapporten har undersøkt over 700 bedrifter i ulike næringer på Vestlandet.

Svak kronekurs viktig driver
Hovedkonklusjonen i rapporten er at svak norsk krone og høy prisvekst presser lønnsomheten i næringslivet, og investeringsforventningene er nær en all time low.

- Den svake krona er en av hovedårsakene til at Norges Bank trykker så hardt på rentebremsen som de gjør, fortalte Kristian Tafjord, seniorøkonom i Sparebanken Møre, til Fosnavågkonferansen torsdag denne uken.

Det er særlig raskt stigende kostnader som pekes på som en utfordring av næringslivet selv. I enda større grad enn tidligere i år trekkes høy lønnsvekst og svak kronekurs frem som en utfordring på kostnadssiden.

Dette bidrar til å presse bedriftenes lønnsomhet, ettersom de ikke har mulighet til å øke prisene på egne produkter og tjenester nok til å fullt ut kompensere for egne kostnadsøkninger.

IMG 8173
Kristian Tafjord er seniorøkonom i Sparebanken Møre. Her avbildet på Fosnavågkonferansen. Foto: Linn Solheim

Et tveegget sverd
Halvparten av Vestlandsbedriftene er negativt påvirket av den svake kronen. Samtidig er det store forskjeller mellom næringsgruppene, hvor sektorer som overnatting og servering øker forventningene inn mot neste sesong.

Tradisjonelt sett har vestlendingene scoret merkbart høyt på forventningene til fremtiden. Sammenlignet med historiske resultater er resultatforventningene til næringslivet er lavere enn tidligere, men det er fortsatt optimisme å hente fram.

- Det blir litt de samme effektene lokalt. Vi har mye eksportrettet industri, og eksportbedriftene nyter godt av den svake krona om dagen, forteller Tafjord.

Reiselivsnæringen er den eneste næringen med økte forventninger til sesongen, og den svake norske krona gjør Norge til et prisgunstig feriemål.

Utfordrende å planlegge aktivitet
- Det som blir vanskelig for alle er volatiliteten i kronekursen, og det blir vanskelig å budsjettere for hva du får inn når verdien på en krone endrer seg fra et tidspunkt til et annet, sier Kristian Tafjord til NETT NO.

Seniorøkonomen forteller at kostnadsøkninger i kombinasjon med uklare forventninger til etterspørsel og kronekurs vil bidra til at de svakeste får det tøffere og tøffere i tiden framover.

- Høyere renter betyr at det blir dyrere for bedrifter, og det kommer nok til å bli tøffere for bedriftene i tiden framover, sier Kristian Tafjord til NETT NO.

Høye lønnskostnader
Av rapporten fremkommer det at 3 av 5 bedrifter som har økt sine utsalgspriser oppgir økte lønnskostnader som årsak.

- Arbeidsledigheten skal nok noe opp, men vi må også huske at vi kommer fra et historisk lavt nivå, så det at ledigheten trolig vil gå noe opp er per nå ikke bekymringsfullt, Kristian Tafjord fra Sparebanken Møre.

Dette understøttes av funnene i rapporten, hvor forventningene til sysselsetting går noe ned, sammenlignet med forrige kvartal.

- Vi ser nå at oljeinvesteringene er på vei oppover igjen, og dette skaper aktivitet lokalt, så veksten i arbeidsledighet kommer nok til å øke noe mindre lokalt enn nasjonalt, sier Tafjord.

Rapporten kan leses i sin helhet her.

Publisert: 23.06.2023 09:39

Sist oppdatert: 23.06.2023 09:39

Mer om