Vekst og generasjonsskifte for Sunnmoersmat
NY REKORDOMSETNING: Fra gården på Haramsøya kan familien Haram slå fast at produksjon av egg smadret tidligere omsetningsrekorder i 2023. Sønnen Håkon Haram (innfelt t.h.) er daglig leder i selskapet faren Rune grunnla i 2013.
Nytt

Rekordomsetning for familiebedrift

Lidenskap for ferske og kortreiste matvarer nådde nye høyder i 2023.

Rolf Hansen
24.04.2024

Sunnmørsmat holder stø kurs mot nok et år med kraftig vekst. Etter å ha levert rekordomsetning på nesten 6 millioner kroner i 2023 - som smadra toppnoteringen fra året før (se tabell under).

– 2023 var et jevnt over godt år, der vi hadde positiv utvikling i både storkjøkken og dagligvarebransjen. Veksten er stort sett på eksisterende kunder, og vi merket at markedet for lokalmat kom tilbake for fullt på vårparten, sier overhodet i familiebedrifta på Haramsøya, Rune Haram til Nett No.

Koronabremsen
Han forteller at de merket dyrtiden som traff folk etter pandemien, først og fremst gjennom et fall i dagligvaremarkedet. Kundene jaktet billigere produkter, og da ble de gule eggpakkene liggende igjen i butikkhylla.

Sunnmørsegg er å finne i de fleste butikkjeder over hele Sunnmøre. Og der mangelen på egg like hardt som i resten av landet sist høst.

Sunnmørsmat med far og to sønner leverer det de klarer å produsere til butikkene. Hvordan denne spesielle situasjonen slår ut på omsetningstallene når eggmangelen er historie gjenstår å se.

– Det er et litt spesielt marked for tida, så det gjenstår å se hvor stor den reelle veksten vår er. Det ser veldig bra ut for oss også med tanke på dette året, fullfører Haram.

Sunnmørsmat As
Tall i mill. kroner20232022
Driftsinntekt6,04,6
Driftsresultat0,50,3
Resultat før skatt0,50,3

Eventyret i Afrika
Sunnmørsmats historie går tilbake til 2013. I 2021 tok den ene sønnen over som daglig leder i selskapet. Eldstemann har tatt over gården.

Senior selv var i 2023 fire måneder i Zanzibar, fordelt på seks turer.

På den østafrikanske øygruppa starta Haramsøy-bedrifta opp eggproduksjon for tre år siden. Senere har også gründeren og eggbonden blitt hotelleier på stranda i Afrika.

– Vi har hatt noen utfordringer med eggproduksjonen, men er tilbake på skinner igjen. Det er først og fremst et veldedighetsprosjekt for å produsere mat lokalt og generere arbeidsplasser. Non profit-basert for vår del. Gjennom et annet selskap har vi tatt hotellsatsingen, og den er mer kommersielt innrettet, sier Haram.

Publisert: 24.04.2024 09:55

Sist oppdatert: 24.04.2024 09:53

Mer om