Tau Tech grunnleggarene m Ø Tvedt foto Tau Tech
GRUNNLEGGERNE: Fra venstre: Jan Rogne, Bernt Rogne, Øystein Tvedt, Sverre Olav Farstad, Karl Fredrik Sandvik og Bjørn Roppen. Foto: Tau Tech
Nytt

Skjellsankere har henta 300 millioner

Oppstartsselskap har blant annet fått med Norselab og Aksel Lund Svindal som nye investorer.

16.01.2022

Gjennom kapitalinnhenting, bankfinansiering og offentlig tilskudd har teknologiselskapet Tau Tech i Ålesund henta inn 300 millioner i kapital, skriver Dagens Næringsliv.

Blant de nye investorene er Norselab-fondet, som har gått inn med 30 millioner kroner. Fondet har blant annet Aksel Lund Svindal og sunnmøringen Yngve Tvedt på laget. Sistnevnte er også broren til daglig leder, Øystein, Tvedt i Tau Tech.

Øystein Tvedt starta Tau Tech i 2016 sammen med Jan Rogne, Bernt Rogne, Sverre Olav Farstad, Karl Fredrik Sandvik og Bjørn Roppen.

Prisa til 200 millioner
I kapitalinnhentinga ble selskapet priset til 200 millioner kroner. Roger Hofset, Sverre Andreas Farstad og Subsea-grunnlegger Hans Martin Gravdahl er blant de andre investorene, ifølge avisa.

– Vi investerer kun i selskap hvor vi ser muligheter til en svært rask vekst og internasjonal ekspansjon, noe vi gjør her. Teknologien til Tau Tech er banebrytende, og gjør at vi kan høste fra havbunnen på en helt ny måte, forteller partner Maria de Perlinghi i Norselab til Dagens Næringsliv.

Vi investerer kun i selskap hvor vi ser muligheter til en svært rask vekst og internasjonal ekspansjon
Maria de Perlinghi

Kamera- og sugeteknologi
NETT NO har skrevet om ideen til Ålesund-selskapet, som går ut på å sanke haneskjell på en skånsom måte ved hjelp av avansert teknologi. Fisket etter kamskjell-arten har vært stanset i flere tiår, men gründerne mener de har funnet en metode som er skånsom for både havbunn og skjell.

Selskapet vil ennå ikke vise fram enheten som skal slepes etter båten, tett over havbunnen. Kameraer skal følge med på fiske, mens en enhet suger opp skjellene fra havbunnen. Kamerateknologien blir utvikla i samarbeid med Sintef Ålesund og Scantrol Deep Vision i Bergen.

Tau Tech topper også lista over bedriftene som fikk tilsagn om mest støtte fra Innovasjon Norge i fjor med 18,5 millioner kroner.

Podium

E11/S2 Anne Birte Bjørdal Hanken og Jan-Tore Holen om gründerlivet, oppstart og vekst.

Publisert: 16.01.2022 21:43

Sist oppdatert: 17.01.2022 09:50

Mer om