Sherpa Økonomi Sherpa Ocean Trude Tvedt sondre Stiklestad Sofie Skeide Sandvik foto Ogne
RIGGET FOR VEKST: Sherpa Økonomi i Ålesund har 15 ansatte. I forgrunnen fra venstre medeierne Trude Tvedt, Sondre Stiklestad og Sofie Skeide Sandvik. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Velger å vokse på egen hånd

Sprikende trender i regnskapsbransjen. Sherpa Økonomi har takket nei til friere.

08.04.2022

- Siden 2013 har vi fått tilbud fra de store, og fra de (regnskapsselskapene, red. merk) som er her, sier daglig leder og medgrunnlegger Trude Tvedt i Sherpa Økonomi til NETT NO.

Det Ålesund-baserte selskapet velger å vokse på egen hånd.

- Det er ikke sikkert flere selskaper med ulik kultur blir bedre sammen, sier medeier Sofie Skeide Sandvik.

Selskapet har i dag 15 ansatte, der Oslo-bosatte Tvedt selv er den eneste som ikke har Ålesund som kontorsted. De siste årene har selskapet jobbet mye med å få en struktur som gjør det mulig med ny vekst, og nå er den klar.

Sprikende trender
Regnskapsbransjen er en bransje med flere trender, forteller daglig leder Rune Aale-Hansen i bransjeorganisasjonen Regnskap Norge til NETT NO.

Bransjen vokser, mål i antall ansatte.

Blant de større og mellomstore selskapene er det oppkjøp og sammenslåinger. Samtidig etablereres det nye og mindre selskaper.

Fra 2011 til 2020 har antall autoriserte regnskapsførere økt fra 9971 til 11.854 personer, samtidig antall regnskapsbyråer bare har gått ned med 89, til 2728, ifølge Regnskap Norge.

Dataprogrammer og it-systemer har overtatt en del av arbeidet, men regnskapsførerne gjør andre oppgaver enn før.

Overtar oppgaver
Sherpa Økonomi er et eksempel på den siste trenden.

Selskapet har rekruttert økonomer, ikke folk som er spesialutdannet regnskapsførere.

(saka fortsetter under tabellen)

Sherpa Økonomi as
Tal i mill. kroner20212020
Driftsinntekt12,611,8
Driftsresultat1,61,7
Resultat før skatt1,61,7
Sherpa Ocean as
Tal i mill. kroner20212020
Driftsinntekt1,10,9
Driftsresultat0,30,1
Resultat før skatt0,30,1

Det en helt bevisst rekrutteringstrategi som gjør det lettere å ta på seg nye oppgaver, ifølge Sofie Skeide Sandvik, en av medgrunnleggerne.

Blant annet tar selskapet på seg alle oppgaven til en økonomiavdeling i et selskap, fra å sende ut fakturarer og kreve inn betalting, til å passe på at regninger og lønninger blir betalt i tide - i tillegg til å føre regnskapet.

De tre eierne er søsknene Trude og Øystein Tvedt og Sofie Skeide Sandvik. Sherpa Økonomi er også majoritetseier i Sherpa Ocean, der Sondre Stiklestad er medeier.

Flere sammenslåinger
Da Sparebank1 Regnskapshuset SMN etablerte seg på Sunnmøre i 2017 anslo selskapet at det var rundt 100 regnskapsfirma på Sunnmøre.

Da hadde selskapet kjøpt fem mindre reknskapsføringselskap på Søre Sunnmøre; SR Volda, Hareid Regnskapsservice, Ørsta Rekneskap, PR Regnskap i Ulstein og Data Informasjon i Ørsta.

Senere har Sparebank1 Regnskapshuset tatt opp i seg Admit Regnskap, Admit Systemer og Spjelkavik Regnskap.

Også andre regnskapsbyrå har gått sammen.

Rekneskap Høydalsvik i Ørsta og Balanse Rekneskap i Ulsteinvik har blitt til Rekne. Moldskred Regnskapskontor og RG Regnskap har gått saman og Rekna, Rett Vest og Flytsona er i dag eitt selskap.

Publisert: 08.04.2022 10:59

Sist oppdatert: 08.04.2022 10:54