Arnfinn Ingjerd montasje
PRIS AVGJØR OFTEST: – Det er veldig bra at miljø skal spille en viktigere rolle enn i dag hvor det stort sett bare er pris som avgjør, sier daglig leder Arnfinn Ingjerd i Maritimt Forum Nordvest. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Verftsglede over miljøkrav

– Vil styrke konkurransesituasjonen for norske skipsverft, mener lederen av Maritimt Forum Nordvest.

Marius Rosbach
12.12.2022

I bransjeorganisasjonen Maritimt Forum Nordvest er det glede over at regjeringa foreslår at miljøkrav skal vektes minst 30 prosent ved offentlige innkjøp.

- Maritimt Forum har over tid argumentert for at vekting av klima og miljø i offentlige anbudskontrakter bør bli sterkere. Det mener vi vil styrke konkurransesituasjonen for norske skipsverft, og samtidig gi flere incentiver for å satse mer på, og ta i bruk, grønn teknologi, uttaler daglig leder Arnfinn Ingjerd i en pressemelding.

Spent på oppfølginga

Ved å legge stor vekt på pris i anbudene – som ofte gjør at oppdragene havner i utlandet, går man glipp av lokal verdiskaping, teknologiutvikling og andre ringvirkninger til det norske samfunnet, påpeker Ingjerd.

Sjefen ved Myklebust Verft, Lars Conradi Andersen, ser også positivt på forslaget – men er spent på hvordan det eventuelt blir fulgt opp.

Frykten er at det ender opp som en byråkratisk skrivebordsøvelse, fortalte han til NETT NO før helga.

Frustrasjon over utenlandsoppdrag
Siden 2017 har minst 14 verftsoppdrag fra norske myndigheter gått til utenlandske verft. Det har skapt frustrasjon i den norske verftsbransjen, som har etterlyst at det blir lagt mer vekt på andre forhold, enn pris.

I tillegg til miljøhensyn, er det foreslått at det kan settes HMS-krav, andel lærlinger i prosjektet – og at anbudet avgrenses til EØS-området.

Næringsminister vil få en rapport om handlingsrommet i EØS-avtalen på sitt bord på nyåret.

Publisert: 12.12.2022 12:50

Sist oppdatert: 12.12.2022 12:56

Mer om