Ulstein group verft foto marius 11
ULSTEIN VERFT: Arbeidstilsynet og flere andre etater avdekket grove brudd på arbeidsmiljøloven under et tilsynsbesøk ved Ulstein Verft i 2020. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Verftsleverandør dømt for sosial dumping

Nekta å betale gebyr etter verftsaksjon, men ble ikke hørt av retten.

06.06.2022

Den litauiske verftsleverandøren Izoton tapte på alle punkter etter at de saksøkte staten i forbindelse med et gebyr de var ilagt for sosial dumping., ifølge NRK.

Selskapet Izoton var ilagt et gebyr på 600.000 kroner etter at Arbeidstilsynet, skattemyndighetene og politiet gjennomførte et tilsyn ved Ulstein verft. Selskapet nektet å betale gebyret og saksøkte i stedet staten.

Tilsynet var del av en større aksjon, hvor det ble avdekket at utenlandske arbeidere ved åtte verft hadde langt dårligere lønns- og arbeidsvilkår, enn de har krav på.

Ifølge dommen mener retten at det «det foreligger et betydelig, systematisk og forsettlig brudd fra virksomhetens side – med andre ord sterk grad av skyld». Retten mener også at lovbruddene trolig skjedde over lengre tid og gjaldt flere enn de ni arbeiderne som ble kontrollert.

Verftsleverandøren vurderer å anke dommen. Til sammen fire leverandøren ble ilagt gebyrer i saka. Det største var på 1,4 millioner kroner.

Publisert: 06.06.2022 19:26

Sist oppdatert: 06.06.2022 19:36

Mer om