Styret Møre og Romsdal Ap 1
AP: Styret i Møre og Romsdal Arbeiderparti. Fra venstre Ståle Refstie, Åse Kristin Ask Bakke, Lilly Gunn Nyheim, Bjarne Storfold Elde, Per Vidar Kjølmoen, Aud Solveig P. Malmedal, Hanne Berit Brekken, Elise Stokken, Erling Vestre, Kari Hoset Ansnes (tiltrer fra LO), Audhild Mork og Sverre Leivdal. Foto: Møre og Romsdal Ap.
Nytt

Vil ha kutt i drivstoffprisene

Energikrise og krig prega fylkesårsmøtet til Møre og Romsdal Ap.

21.03.2022

- Økende oljepris som følge av energikrisa i Europa og krigen i Ukraina, fører til svært høye priser på drivstoff i Norge og svært høye strømpriser i Sør-Norge. Krigen i Ukraina øker også prisen på matvarer. I sum påfører dette norske husholdninger og næringsliv store ekstra utgifter, og fordyrer både foredling, industriproduksjon og transport.

- Med tanke på næringslivet, er de høye drivstoffprisene spesielt problematisk for transportnæringa, herunder kollektivtransport og landbruket.

Dette fastslår Møre og Romsdal Arbeiderparti, som hadde årsmøte i helgen.

Vil ha ordning som strømstøtten

I uttalelsen viser partiet til at høye strømpriser er allerede kompensert for husholdningene gjennom ordninga med statlig strømstøtte. Møre og Romsdal Arbeiderparti krever en tilsvarende kompensasjonsordning for høye drivstoffpriser.

- Dette løses best ved en generell ordning der veibruksavgifta og CO2-avgifta reduseres når drivstoffprisen når et kritisk, uakseptabelt nivå. Slik vil literprisen for bensin og diesel stabiliseres på en akseptabel makspris. Dette er en universell ordning som vil treffe og hjelpe både husholdninger og næringsliv, heter det.

Vedum venter
Møre og Romsdal Arbeiderparti har kort vei å gå med kravet ettersom partiet er det største regjeringspartiet.

En rekke aktører har krevd lignende tiltak, som Frp-leder Sylvi Listhaug og KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Derimot har finansminister Vedum ikke gitt slike løfter, men har lovet at det samlede avgiftstrykket for folk med vanlige inntekter skal ned.

Framtidig kraft fra havvind skal føres i land i Norge og benyttes til industrireising
Møre og Romsdal Ap

Kraft til norsk industrireising
Når det gjelder strømsituasjonen krever Møre og Romsdal Arbeiderparti blant annet at det ikke skal bygges flere utenlandskabler eller legges ytterligere til rette for eksport av norskprodusert fornybar kraft, da krafta trengs til nødvendig omstilling og jobb- og verdiskaping i Norge.

Samtidig ble det slått fast at framtidig kraft fra havvind skal føres i land i Norge og benyttes til industrireising langs kysten – hybridkabler skal ikke benyttes for å øke fastlandseksporten av norsk kraft.

Våpen og utstyr

Fylkeslaget kom også med en omfattende uttalelse om situasjonen i Ukraina, der fylkeslaget blant annet mener det er riktig å bidra med militært utstyr og våpen til Ukraina for at de skal kunne forsvare seg selv, sitt folk og si suverenitet.

- Det er samtidig viktig å understreke at disse donasjonene i denne ekstraordinære situasjonen gjøres innenfor de rammene som har ligget fast for norsk våpeneksport siden 60-tallet. Norsk lovgivning skal ikke endres eller bli satt til side, blir det fastslått.

Gjenvalgt som leder
Under fylkesårsmøtet ble Per Vidar Kjølmoen fra Rauma valgt som leder i to år.

Med seg i styret får Kjølmoen Hanne Berit Brekken, Rauma, Audhild Mork, Aukra, Eva Hove, Fjord, Bjarne Storfold Elde, Kristiansund, Ståle Refstie, Sunndal, Åse Kristin Ask Bakke, Ålesund, Erling Vestre, Molde, Elise Stokken, Ørsta, Sverre Leivdal, Volda, Lilly Gunn Nyheim, Surnadal og Jens Aklestad, Fjord.

Publisert: 21.03.2022 08:26

Sist oppdatert: 21.03.2022 08:38

Mer om