Jan Christian Vestre montasje tore ulstein foto næringsdepartementet marius 11
SATSINGSOMRÅDE: Grønn maritim eksport og havvind er de to første satsingsområdene i næringsminister Jan Christian Vestre (t.v.) sin nye eksportreform. Tore Ulstein tar plass i et nytt eksportråd og vil være sentral i arbeidet med den maritime satsinga. Foto: Næringsdepartementet/Marius Rosbach
Nytt

Satser på havvind og maritim eksport

Verftsindustrien får mer hjelp til finansiering i den nye eksportreformen.

Marius Rosbach
10.03.2022

Torsdag la næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fram regjeringas nye eksportreform. Blant grepene er å bygge et nytt Nasjonalt Eksportråd – og droppe ideen om et Eksportstrategiråd i Ålesund.

Kort tid før Vestre la fram regjeringas tiltak i formiddag, stilte han til et telefonintervju med NETT NO. Da kunne han blant annet fortelle at havvind og grønn maritim eksport er de to første satsingsområdene som pekes ut i reformen «Hele Norge eksporterer».

– Dette er de to første initiativene som det nye rådet skal jobbe med, sier Vestre.

Se pressekonferanse i opptak (ekstern lenke)

Rådet skal peke på fem til ti større strategiske eksportsatsinger, og gi innspill til næringsministeren. Deretter skal virkemiddelapparatet sette selve arbeidet ut i live.

– Jeg er opptatt av å bygge hele verdikjeder og ta i bruk alle verktøyene i verktøykassa. Når vi bestemmer oss for å satse, så må det gjennomsyre hele næringspolitikken, legger han til.

Vi skal ikke bruke lang tid på å utrede dette og vil jobbe hurtig videre
Jan Christian Vestre

– Skal ikke bruke lang tid
Selve innholdet i denne maritime satsinga må Vestre komme tilbake til, men sier han er glad for at Tore Ulstein har takka ja til å sitte i rådet. Ulstein vil være sentral i arbeidet med den maritime satsinga.

– Eksportrådet skal sammen jobbe disse satsingene fram. Men vi skal ikke bruke lang tid på å utrede dette og vil jobbe hurtig videre, påpeker Vestre.

Verfta kan få mer hjelp
Samtidig hadde næringsministeren en gladnyhet for verftsnæringen.

– Vi utvider Eksfins mandat slik at de kan gi lån til eksportrettede investeringer og finansiere klimaprosjekter med eksportpotensial i Norge. Det vil blant annet omfatte maritim sektor, forteller Vestre.

Mer hjelp til finansiering har vært en ønske fra bransjen over lengre tid, fordi verfta har hatt problem med å stille kapitalen som trengs for å sikre oppdrag med bygging av nye skip. Eksfin gis også muligheten til å finansiere for eksempel bunnfaste vindkraftprosjekter offshore.

«Made in Norway» som kvalitetsstempel

Eksportreformen inneholder også et nytt nasjonalt merkevareprogram kalt «Made in Norway».

– Det skal være en merkevareordning der for eksempel møbelbedrifter kan få sertifisert alt som har med utslipp og bærekraft ved produktene deres, forteller Vestre.

Målet er at dette vil øke betalingsviljen for norske produkt og løsninger.

Regjeringen vil også etablere en søknadsbasert ordning, hvor bedrifter kan søke om støtte til å delta på messer og andre aktiviteter. Flere EU-land har slike ordninger og mange bedrifter har etterlyst tilsvarende i Norge.

Les pressemelding om eksportreformen (ekstern lenke)

Publisert: 10.03.2022 13:39

Sist oppdatert: 10.03.2022 14:39

Mer om