Fredrik Hessen Kjetil Bollestad Elisabeth Solvang foto Marius 11
GRØNN SATSING: Vard-sjef Fredrik Mordal Hessen og Kleven-sjef Kjetil Bollestad forbereder seg til direktesending og lansering ved ÅKP Blue Innovation Arena tirsdag, sammen med kommunikasjonssjef Elisabeth Solvang i ÅKP. Arenaen er et sted der alt fra nye gründere og etablerte bedrifter kan jobbe sammen med virtuell produktutvikling og gjøre innovasjonsprosesser raskere og billigere. Nå skal arbeidet vris mot utslippsfri skipsfart. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Blå klynge vil satse grønt

GCE Blue Maritime skal bli verdensledende på nullutslippsfartøy. Følg direktesending fra lanseringa av den nye strategien.

15.06.2021

Den maritime klyngen på Nordvestlandet lanserte tirsdag sin nye strategi.

– Ambisjonen er å bli verdens første utslippsfrie maritime klynge, som skal designe, bygge, utruste og drifte fremtidens nullutslippsfartøy, skriver klyngeorganisasjonen GCE Blue Maritime i en pressemelding.

Klokka 14 ble strategien lansert i en direktesending (ekstern lenke til opptak)

(saka fortsetter under)

Se video:


Oljeboomen frem til 2014 drev aktiviteten i klyngen oppover, men nå retter klyngen blikket en annen vei.

– Erfaring og kunnskap bygd opp gjennom generasjoner har gjort den maritime klyngen på Møre verdensledende. Vi har snudd oss rundt før, og nå gjør vi det igjen, sier Njål Sævik i Havila Shipping i pressemeldingen.

Sævik er leder av styringsgruppen for den nye strategien.

Tror på det grønne skiftet
«New BLUE Deal – veien mot en utslippsfri maritim næring» er navnet GCE Blue Maritime har gitt den nye strategien.

– Styringsgruppen er overbevist om at det grønne skiftet kommer til å endre den globale maritime næringen. Man ønsker derfor å møte utviklingen offensivt og bygge global konkurransekraft, heter det.

I strategien blir det blant annet blir det vist til at Norge har alle muligheter til å ta føringen globalt i denne konkurransen.

Skal bli utslippsfrie
Måler er at klynge skal bli verdens første utslippsfire maritime klynge og skal jobbe prosjektbasert.

To prosjekt står øverst på lista:

  • Grønt nybyggingsprogram der målet er å utvikle nullutslippsfartøy i full skala som skal gå inn i kommersiell drift.
  • Grønt ombyggingsprogram der målet er å installere utslippsfrie fremdriftssystemer i eksisterende flåte, og etablere sirkulære verdikjeder for kondemnering av den den delen av flåten som ikke er egnet for grønn ombygging.

Strategien ble lansert i en direktesending (ekstern lenke til opptak)

Konkurrerande klynge
Det finnes allerede en klynge som arbeider spesielt med utslippsfri skipsfart, Maritime Cleantech.

Maritime Cleantech har hovudkontor på Stord og ble etablert i 2011, delvis basert på arbeid som alt var i gang hos offshorerederi som vurderte bruk av naturgass og hydrogen som alternative energikilder. Klyngen har 134 medlemmer.

I dag har Maritime Cleantech blant annet fire EU-prosjekt i gang for å teste ut bruk av annet drivstoff enn diesel; utvikling av eit hydrogendrever kystfrakteskip, et ammoniakkdrivet offshorefartøy, en batteridrevet hurtigbåt og en hydrogendrevet ferge.

Publisert: 15.06.2021 14:00

Sist oppdatert: 02.07.2021 11:54

Mer om