Demonteres i Ålesund - gjenbrukes i Molde
Flere aktører går sammen om å demontere bygningsdeler i Waterfront-kvartalet i Ålesund. Skal gjenbrukes i Molde.
I forbindelse med rehabilitering og ombygging av Wenaas Etft sine lokaler foregår det nå et omfattende demonteringsarbeid av bygningsdelene i Waterfront-kvartalet i Ålesund.
Her blir det blant annet demontert glassinnervegger, systeminnervegger og dører.
I stedet for å rive nevnte bygningsdeler, skal de demonteres, pakkes og fraktes forsiktig. Destinasjonen er Molde, der bygningsdelene skal ombrukes i lokaler for Molde bærekraftshub, Molde Eiendom KF og bygg og eiendomsavdelingen til fylkeskommunen.
Dette opplyser XPRO, som koordinerer demonterings- og ombruksarbeidene og har prosjektledelsen for byggherre på Waterfront Kvartalet i Ålesund og lokalene i Molde med Molde Bærekraftshub.
Sirkulærøkonomi i praksis
XPRO viser til at bygningsdelene dermed får forlenget liv i et nytt prosjekt, og er et godt eksempel på fungerende praksis for sirkulærøkonomi i byggebransjen. Demonterings og ombruksarbeidene i denne størrelsesorden er i så måte en sjeldenhet i nasjonal sammenheng.
I tillegg til XPRO er følgende aktører involvert:
- Wenaas Etft: Eier og byggherre for ombyggingen på Waterfront Kvartalet.
- Fylkeshuset: Byggherre for Molde Bærekraftshub og lokalene i Molde eid av Møre og Romsdal fylkeskommune og Molde kommune.
- Moelven: Veiledning og beste praksis for demontering av sine bygningsdeler.
- AF Decom: Gjennomfører demonteringsarbeidene på Waterfront kvartalet.
- PEAB: Totalentreprenør for ombyggingsprosjektet på Waterfront kvartalet.
- Arkitektene BBW: Ombrukstilpassning av bygningsdeler.
E8/S1 Øyvind Tørlen og Jan Endre Vartdal om bærekraft i næringslivet
Markerer viktig retning
XPRO opplyser at demonterings og ombruksarbeidene markerer en viktig retning for bærekraft i bygg og anleggsnæringen i Møre og Romsdal.
- Arbeidene viser at det er vilje hos et bredt antall aktører der man klarer å samarbeide for å endre bransjen i en mer bærekraftig retning. Byggebransjen kalles ofte 40 %-bransjen, ettersom den står for rundt 40 % av ressursforbruket, 40 % av klimagassutslippene og 40 % av energibruken i verden. Ombruk er veien bransjen må gå for å få bukt med ressursforbruket sitt og redusere klimagassutslippene.
Publisert: 16.09.2022 11:33
Sist oppdatert: 16.09.2022 12:32