– Den jevne student i Ålesund vet ikke hvem dere er
Næringslivet andre plasser i landet er mer interessert i studentene sine, mener studentleder i Ålesund.
Fraflytting og hvorvidt regionen er «liv laga», er blant temaene på årets The North West-arrangement, som åpnet med et «smell» onsdag.
Mange i salen spisset nok ørene da lederen av studentparlamentet i Ålesund, Ole-Markus Simonsen, kom på scenen ved Pir-bygget.
Nordlendingen er tydelig på at han ikke er imponert over forholdet mellom studentene og bedriftene i regionen.
– Jeg tror dessverre vi er veldig fornøyde med å være middelmådige. Det at Ålesund er den mest næringsnære campusen i landet, er blitt en hvilepute både for næringslivet og NTNU, mener Simonsen.
Gjøres en bedre jobb andre plasser
Studentlederen forteller at han har hatt mye kontakt med campus-er andre steder i landet, og mener det gjøres en bedre jobb på dette området, andre steder i landet.
– Den jevne student i Ålesund, vet ikke hvem dere er, var hans budskap.
– Næringslivet andre steder i landet, er mer interessert i studentene, enn de er her i Ålesund, la han til.
Glemmer hvem studentene er
Simonsen mener næringslivet kanskje har en tendens til å glemme hvem studentene er.
Han påpekte at mange flytter hjemmefra for første gang, og at bare er de aller ivrigste som klarer å orientere seg på egenhånd.
– I stedet for å leite i det lokale næringslivet etter muligheter, så lurer de på hva slags temperatur sengetøy skal vaskes på, mener studentlederen.
Mange stillinger blir ikke lyst ut
Linda-Mari Hatmosøy og Johanne Kjerstad fra nettverket Kvinner i Næringslivet (KIN) pekte kanskje på noe av grunnen til at studentlederen opplever situasjonen som han gjør.
En av hovedutfordringene er at mange stillinger ikke blir lyst ut, mener duoen.
Det er noe som også studentlederen kjenner seg igjen i – og mener Sunnmøre har et rykte på seg for å være en region for ansettelser skjer via venner og bekjente.
Samtidig opplever mange som søker på de jobbene som er, at de ikke får noen respons.
– Generelt er bedriftene alt for dårlige til å gi tilbakemeldinger til dem som har søkt. Det gjør at de mister lysta til å søke og flytte hit til byen, påpeker Hatmøsøy.
Generelt er bedriftene alt for dårlige til å gi tilbakemeldinger til dem som har søkt.
Dårligst kjønnsbalanse i landet
KIN-duoen viste til tall som viser at det er få kvinner i ledende stillinger og at Møre og Romsdal er dårligst i landet på kjønnsbalanse mellom alle landets fylker.
Samtidig trakk de fram flere grep som er gjort i bedrifter som Mowi og Vard for å bedre mangfoldet blant sine egne ansatte.
Sistnevnte satte i fjor i gang et program som skal øke kvinneandelen blant lederne i verftskonsernet.
Foreslo regional portal
NHO-direktør Espen Remme i Møre og Romsdal var blant dem som tok imot budskapet til studentlederen.
– Det er utrolig bra at dette blir løfta, og vi har utfordringene i noen bransjer her i regionen, mener han.
Også Remme mener manglende utlysninger av jobber, er noe av problemet. Tall fra NAV viser at bare rundt 4 av ti jobber i privat næringsliv blir lyst ut. Remme sitt forslag til løsning var å opprette en regional digital portal, som kunne bidra til å få flere bedrifter til å lyse ut ledige jobber.
Publisert: 26.04.2023 14:53
Sist oppdatert: 17.09.2024 00:04