Vard Amrit Bhullar foto Vard
LEDER ARBEIDET; Amrit Bhullar leder i avdelingen for forretningsutvikling og strategiske prosjekt i Vard, og er prosjektansvarlig for arbeidet som nå settes i gang. Foto: Visuella
Nytt

Tar i bruk nytt verktøy for bedre likestilling

Vard snur alle steiner for å øke kvinneandelen blant lederne i konsernet.

Marius Rosbach
26.11.2022

Vard samlet denne uka 60-70 ansatte i Ålesund for å tenke høyt og snakke sammen om hva som skal til for at kvinner og menn skal ha like muligheter i bedrifta.

Konsernet er en av de største private arbeidsgiverne på Nordvestlandet. I Norge har Vard rundt 1200 ansatte ved tre verft og designavdeling, i tillegg til elektro og innredningsselskap – blant annet.

- Vi har jobbet lenge med kjønnsmangfold i Vard, men vi vil bli bedre, forteller Amrit Bhullar til NETT NO om oppstarten av et nytt program i konsernet.

Lederen av avdelingen for forretningsutvikling og strategiske prosjekt i Vard, er også prosjektansvarlig for arbeidet.

Vard samling kjønnsmangfold foto Vard
SAMLING MED IDEMYLDRING: Vard-ansatte - de fleste kvinner fra ulike avdelinger og selskap i konsernet - var samlet i Ålesund denne uka for å tenke høyt om hvordan bedrifta kan bli bedre på kjønnsmangfold. Foto: Visuella

Få kvinnelige ledere i dag
Bakgrunnen for at Vard tar nye grep er et initiativ som springer ut av Wista Norway (Women’s International Shipping & Trading Association) og blant annet støttes av næringsministeren.

- En undersøkelse fra i fjor viste at kun 15 prosent av lederne i maritim industri er kvinner, forteller Bhullar for å understreke behovet.

Gjennom programmet kalt «40by30» forplikter bedrifter seg til å jobbe for en kvinneandel på 40 prosent blant lederne i selskapet innen 2030.

Vard-sjef Alberto Maestrini var på plass for å signere avtalen i de tidligere Sunnmørsposten-lokalene i Røysegata.

Vil ha de ansattes ideer
For å «kickstarte» det hele, var de ansatte samlet til en workshop hvor de selv skulle legge fram sine ideer. De neste ukene skal det lages en plan for hvordan arbeidet skal sette ut i live.

- Vi skal ikke drive kjønnskvotering, men rett og slett sikre at menn og kvinner har like muligheter. Det betyr kanskje at vi må endre rekrutteringspolycien vår, hvordan vi ser på vår neste leder, eller kanskje vi har «bias»-er (partiskhet, journ. anm.) mot visse personer.

- Det kan være mange ting. Men per i dag, vet vi ikke hva som blir resultatet, legger Bhullar til.

Det handler også om å gjøre Vard til en mer attraktiv arbeidsplass
Amrit Bhullar

- En mer attraktiv arbeidsplass
Fra årsskiftet tar Vard et system kalt «She Index». Det er et statistikkverktøy som viser hvor skoen trykker.

- Dette er allerede tatt i bruk av selskaper som Equinor, Yara og Aker. Nå skal vi bruke det samme verktøyet for å måle konkret hvordan vi ligger an på kjønnsmangfold, sier Bhullar.

- Det handler også om å gjøre Vard til en mer attraktiv arbeidsplass, og vi tror kvinner og menn sammen oppnår bedre lederskap med felles perspektiv, legger hun til.

Kvinner i maritime næringer
En undersøkelse Nærings- og fiskeridepartementet motok i mai i år viser at maritime næringer fortsatt har en lang vei å gå før menn og kvinner er likt representert.

Den ble offentliggjort på den internasjonale dagen for kvinner i maritim næring, som første gang ble markert 18. mai i år.

  • Rapporten viste blant annet at kvinneandelen er lavest blant dem som jobber om bord på skip. Bare 11 prosent av sjøfolkene er kvinner.
  • Situasjonen i leverandørindustrien, verft og tjenesteytere til maritime bransjer, er bedre med en kvinneandel på 21 prosent.
  • Kvinner i maritim sektor tjener også mindre enn menn. Forskjellene er størst i sjøfart og transport, og betydelig mindre i verftsbransjen.
  • Andelen kvinnelige studenter er relativt stabil med rundt 20 prosent på universitets- og høyskolenivå. Det er likevel store variasjoner fra år til år.
  • En trend er at flere kvinner søker seg til høyere yrkesfaglig utdanning i maritime næringer.

(kilde: Likestilling og mangfold i maritim næring og utdanning)

Podium

E9/S1 Bente Storhaug Dahl og Geir Balsnes om korleis skape ein god prestasjonskultur.

Publisert: 26.11.2022 05:00

Sist oppdatert: 25.11.2022 23:38

Mer om