Flakk hardt ut mot nye skatteregler
- Om forslaget til nye skatteregler blir vedtatt slik det nå foreligger, vil det i praksis bety at vi må avvikle vår virksomhet innen både reiseliv og luftfart.
Det skriver adm. dir. Knut Flakk i Flakk Gruppen i et høringssvar til Finansdepartementet etter at det er foreslått nye skatteregler av konsum i private selskap.
Saken ble først omtalt av Finansavisen.
Snur på reglene
Reglene i dag er at dersom et selskap eier et formuesgode, som en hytte eller fly, og dette brukes av eieren privat, skal den private bruken skattlegges på lik linje med utbytte i selskapet. Men Skatteetatens kontroller viser at svært mange ikke oppgir slik bruk.
Nå foreslås at reglene omgjøres slik at eieren av selskapet som disponerer formuesgodene skattlegges som om gjenstanden var i privat bruk hele tiden med mindre man kan dokumentere at det har vært leid ut eller brukt i selskapets inntektsgivende aktivitet hele året.
Skattesatsen er satt høyt slik at det i praksis vil være ulønnsomt å eie formuesobjekter som er egnet til privat forbruk gjennom selskap.
Les også
Har investert over 900 millioner i reiseliv
Dette reagere Knut Flakk sterkt på.
Han viser i høringssvaret til at Flakk Gruppen er et familieeid konsern med rundt 800 ansatte og er aktive innenfor en lang rekke områder, inkludert reiseliv og luftfart.
Han viser til at reiselivsvirksomheten i Flakk Gruppen er samlet under merkevaren 62 Nord der selskapet tilbyr skreddersydde totalopplevelser for både norske og utenlandske tilreisende gjester på et meget høyt internasjonalt nivå. Viksomheten omfatter foruten Hotel Union Øye, Hotel Brosundet, Storfjord Hotel, Svinøy Fyr (leid av Kystverket) og Restauranthuset Apotekergata 5, boliger, båter og helikoptre som benyttes til overnatting, sightseeing og transport av gjestene mellom de ulike hotellene/destinasjonene.
- Vi har per i dag 2 boliger/fritidseiendommer, 6 fartøyer og 7 helikoptre som inngår som en helt sentral del av produktporteføljen. Boligene og båtene eies av 62 Nord AS, mens helikoptrene eies av søsterselskapet Nord Helikopter AS.
- Flakk Gruppen har i løpet av de siste årene investert mer enn 900 million kroner innen reiseliv og skapt et betydelig antall nye arbeidsplasser knyttet til denne næringen på Nordvestlandet, skriver Flakk.
- Kan ikke videreføre Nord Helikopter
Han er kategorisk på at de nye skattereglene vil føre til stopp i denne aktiviteten.
- Innføring av skatteregler som skissert vil rive bort grunnlaget for å levere det totalproduktet som vi er helt avhengige av å kunne tilby og vi vil derfor ikke kunne videreføre denne delen av konsernets virksomhet om de nye skattereglene innføres.
Han viser også til at Flakk Gruppen etablerte Nord Helikopter AS i 2007 med basis i behovet for å kunne tilby helikoptersightseeing og -transport i tilknytning til konsernets reiselivssatsning.
- Dette er fortsatt et viktig marked for selskapet, men virksomheten er over tid utvidet til også å omfatte film/foto, lasteflyging, kraftlinjebygging, betongstøping, brannslukking, mv. Selskapet har mer enn 30 høyt kvalifiserte medarbeidere og er i dag en ledende leverandør av helikoptertjenester på innlandsmarkedet i Norge.
- Om de nye skattereglene innføres uten endringer vil Flakk Gruppen ikke kunne videreføre virksomheten i Nord Helikopter AS.
Innføring av skatteregler som skissert vil rive bort grunnlaget for å levere det totalproduktet som vi er helt avhengige av å kunne tilby
Lanserer alternativer
Han deler derimot myndighetens syn på at all privat bruk av formuesgjenstander som boliger, båter, fly og helikoptre skal skattlegges privat.
- Det blir imidlertid fullstendig feil å legge opp til et regime som fullstendig undergraver muligheten for familieeide selskaper å drive virksomhet hvor denne type formuesgjenstander inngår som en viktig og avgjørende del av totalproduktet.
- Dersom departementet velger å gå videre med en modell som skissert vil det være helt avgjørende at det etableres klare unntaksregler som innebærer at slike selskaper fortsatt kan drive sin virksomhet uten å få en ekstra skattebyrde som i praksis setter en stopper for hele den kommersielle virksomheten.
I stedet skisserer Flakk følgende løsninger.
- Innføre revisjonsplikt på alle selskapet som har denne type formuesobjekter.
- Innføre vesentlig høyere straffeskatt for de som måtte bruke slike formuesobjekter privat uten å innrapportere. Dette vil både ha en betydelig preventiv effekt og gi skattemyndighetene inntekter som vil kunne finansiere de ekstra ressursene som er nødvendig for å følge opp slike saker.
Mange reagerer
Det er ikke bare Knut Flakk som reagerer på forslaget om de nye skattereglene. En lang rekke organisasjoner og privatpersoner protesterer, inkludert NHO og Kystrederiene.
Seabrokers Group har av de korteste høringssvarene:
"Dersom dette forslaget går gjennom uten store forandringer, vil tidligere statsminister Einar Gerhardsen (som innførte hyttepolitikken for arbeidsfolk) snu seg i graven. Vi har totalt 6 hytteeiendommer som brukes av alle ansatte i Seabrokers Gruppen. Dersom dette forslaget blir vedtatt, blir alle hyttene solgt.
Håper dere forstår at dette forslaget først og fremst går utover egne velgere."
Publisert: 04.08.2022 06:38
Sist oppdatert: 04.08.2022 07:43