Erik Jakobsen Verftskonferansen 2021 foto Ogne
OPTIMISME: Maritim utstyrsindustri er i ferd med å legge koronaepidemien bak seg, og venter både økte inntekter og flere ansatte, forteller den årlige tilstandsrapporten som Erik Jakobsen fra Menon Economics presenterte på Verftskonferansen 2021 i dag. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Flere jobber i utstyrsindustrien

Venter kraftig vekst, men tilgangen på arbeidskraft kommer til å bli en flaskehals, mener Kongsberg Maritime-sjefen.

03.11.2021

Den årlige rapporten om tilstanden i den den maritime utstyrsindustrien fortelle at bedriftene venter 12 prosent vekst i driftsinntektene neste år og 14 prosent i 2023. Bemanningen skal opp tre prosent i begge årene, i følge rapporten.

Utfordringen kan bli å få tak i folkene bedriftene vil ha.

- Frem i tid så tror jeg det vil være mangel på kvalifisert arbeidskraft på flere områder. Konsekvensen av det er at det blir vanskeligere å få med seg hele veksten, sier Egil Haugsdal, som er sjef for Kongsberg Maritime, den største bedriftene av de norske selskapene og også en av de største arbeidsgiverne på Nordvestlandet.

Egil Haugsdal Kongsberg Maritime foto Ogne Øyehaug
FLASKEHALS: Mangel på kvalifisert arbeidskraft kan begrense for stor vekst maritim utstyrsindustri kan få, etter Kongsberg Maritime-sjef Egil Haugsdal si vurdering. Foto: Ogne Øyehaug

Arbeidstakers marked
Vi er i ferd med å få et arbeidstakers marked sier Haugsdal til NETT NO, etter sitt innlegg på Verftskonferansen 2021. Konferansen startet i går, tirsdag 2. november og fortsetter i dag onsdag 3. november.

Rapporten om tilstanden i den den maritime utstyrsindustrien er laget av Menon Economics på oppdrag for Norsk Industri, som arrangerer Verftskonferansen.

Rapporten forteller blant annet at 2021 ble bedre enn industrien fryktet for ett år siden, da koronaepidemiene var ny og vaksineringen ikke kommet i gang.

Anslaget for 2021 er to prosent vekst i driftsinntektene og to prosent vekst i antall ansatte.

Pluss på driften
Både i 2016 og 2017 hadde utstyrsbedriftene underskudd på driften, ifølge rapporten fra Menon Economics.

I 2018 bikket driftsresultatet over på plussiden. I 2019 var driftsmarginen 5,1 prosent, i koronaåret 2020 falt den til 3,5 prosent. Driftsmarginen er driftsresultatet i prosent av driftsinntektene.

Publisert: 03.11.2021 11:00

Sist oppdatert: 04.11.2021 12:28

Mer om