Pressekonf Vedum Støre om lakseskatt skjermdump
OVERRRASKELSE!: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre varslet om den kommende skatteøkningen for oppdrettsnøæringen en uke før regjeringen la frem statsbudsjett for 2023 i fjor høst. I morgen skal vi får vite hva forslaget konkret går ut på. Skjermdump fra pressekonferanse
Nytt

Forslag til grunnrenteskatt klart tysdag

Støre og Vedum inviterer til pressekonferanse.

27.03.2023

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overrasket i september i fjor oppdrettsnæringen med at den ville innføre en såkalt grunnrenteskatt fra 1. januar i år.

I morgen, tirsdag 28. mars klokken 08:00, har Støre og Vedum innkalt til pressekonferanse for å fortelle hvordan skatten skal bli.

Sjå sendinga:

Les pressemelding her

40 prosent
Da Støre og Vedum varslet om den kommende skatten i fjor sa de at grunnrenteskatten skulle blir på 40 prosent av overskuddet for selskap som driver lakseoppdrett i sjø. Bare de minste selskapene skulle slippe unna.

Grunnrenteskatten skulle komme i tillegg til den ordinære skatten på 22 prosent.

En grunnrenteskatt er en skatt på retten til å høste av felles naturressurser, som for oppdrettsnæringen er retten til å bruke fjorder og skjærgård til å plassere ut oppdrettsanlegg, etter regjeringens vurdering.

Flest mot
Høringsfristen for å uttale seg om forslaget var 4. januar i år, men endringene skal gjelde fra 1. januar.

Flertallet av høringsuttalelsene var negativet til forslaget og regjeringen har også fått kritikk for fremgangsmåten den har valgt.

Blant annet har bedrifter som lager utstyr og anlegg til oppdrettsselskapene meldt om ordretørke etter at forslaget om skatten ble varslet, fordi oppdrettselskapene ikke vet hvordan hvordan skatten blir før en lov er vedtatt.

Publisert: 27.03.2023 18:11

Sist oppdatert: 28.03.2023 07:58

Mer om