Bent martini omvisning havila capella foto kjetil 11
13 POSITIVE PRØVER: Til sammen 13 personer har avlagt positive tester om bord, eller etter de har vært om bord på Havila Capella, ifølge kystruten-sjef Bent Martini (midten). Foto: Kjetil Haanes
Nytt

Kystruten åpner opp om koronasmitte

Rederisjefen sier de ikke vil holde ting skjult. 13 personer som har vært om bord har testa positivt.

Marius Rosbach
06.01.2022

Administrerende direktør Bent Martini i Havila Kystruten forteller torsdag at rederiet ikke ønsker å holde ting lukket, etter at NETT NO tidligere i uka skrev at rederiet ikke ville svare på spørsmål om smitte om bord på skipet Havila Capella.

NETT NO fikk da opplyst at rederiet ikke ville, eller kom til å svare på spørsmål, utover et leserinnlegg om håndteringen av smittevernarbeidet som ble tilsendt etter at spørsmålene ble stilt per telefon.

– Ingen overraskelse
I en e-post til NETT NO skriver Martini nå at rederiet ikke hadde anledning til å svare på spørsmål denne dagen.

– Vi har ingen ambisjoner om å holde ting lukket, tvert om, være åpen og rette fokus mot smittevern-arbeid og restriksjoner. Det er smitte over alt i samfunnet og at det forekommer tilfeller der mange hundre mennesker er sammen – også om bord i skip – er ingen overraskelse, skriver rederidirektøren.

Martini skriver videre at rederiet hele tiden har informert og samarbeidet med passasjerene, de ansatte og relevante instanser på land. Han legger til at det ikke er registert smitte om bord siden 30. desember.

13 personer har testa positivt
Rederisjefen forteller at de hadde én passasjer som testet positivt om bord på jomfruturen og én passasjer som testet positivt etter at vedkommende kom hjem. I tillegg hadde de tre ansatte som testet positivt noen dager etter at var mønstret av skipet.

På den neste seglasen ble det registrert fire positive tester blant mannskapet, og senere fire til etter at de ansatte var satt i karantene. Ingen gjester testet positivt på denne turen.

Rederiet har også hatt passasjerer som er blitt stanset ved ombordstigning fordi de har testet positivt.

– Hvor smitten kommer fra er vanskelig å si, men alle vi har fått melding om, har hatt milde symptomer, forteller Martini til NETT NO.

Har fått støtte fra bransjen
I leserinnlegget redegjorde Kystruten-sjefen for hvordan de jobber med smittevern, og ba om raskere tempo i myndighetenes vurdering rundt omikron-varianten. Martini gjentar til NETT NO at rederiet står i en svært krevende situasjon.

– Vi har fått henvendelser fra andre i den maritime næringa som deler våre betraktninger, forteller han.

Kystruten har blant annet rundt 20 ekstra ansatte i arbeid for å ta seg av smittevernsituasjonen.

Vil ha omikron-avklaring

Maritini forteller at de er spent på hvilke smittevernregler som vil gjelde framover og stiller spørsmål ved om det overhodet vil være mulig å gjennomføre seilasene.

– Dette er krevende i utgangspunktet, og vi venter at det fra politisk hold snart kommer en avklaring på hvordan vi skal forholde oss til den enda mer krevende omikron-situasjonen, legger han til.

Torsdag er skipet Havila Capella på veg nordover på sin tredje rundtur på den tradisjonsrike Bergen-Kirkenes-ruta.

Publisert: 06.01.2022 12:56

Sist oppdatert: 06.01.2022 14:26

Mer om