Sørsida utvikling innfelt kirsti slotsvik Sundbyen Illustrasjon Jaja Architects 11
BYGGEBØRSEN: Daglig leder Kirsti Slotsvik (innfelt) i Sørsida Utvikling oppdaterte torsdag private utbyggere i Ålesund om arbeidet med å utvikle en ny bydel i Ålesund. Hun foreslår blant annet å flytte funksjoner fra rådhuset til området. Illustrasjon/foto: Jaja Architects/Marius Rosbach
Nytt

Mener Sørsida har fått «et godt agn» for utbyggere

Kirsti Slotsvik tror rundt 10.000 kvadratmeter med offentlig areal på gateplan, kan friste private investorer til den nye bydelen.

Marius Rosbach
29.10.2021

Denne uka fikk formannskapet i Ålesund lagt fram en konseptomtale fra Sørsida Utvikling, som skal til endelig behandling i kommunestyret. Her kommer det blant annet fram at det kan være aktuelt å flytte flere offentlige aktører til den nye bydelen.

– Vi håper at det kan være et godt agn for å få med private utbyggere, forteller daglig leder Kirsti Slotsvik i Sørsida Utvikling til NETT NO.

Om politikerne ikke setter seg på bakbeina, vil konsekvensen være at arbeidet har kommet et vesentlig steg framover, mener hun. Samtidig vil selskapet få økt et ansvarlig lån fra 2,5 til 7 millioner kroner.

Har fylt mye på bakkeplan
Til sammen dreier det seg om rundt 10.000 kvadratmeter med offentlige bygg- og tjenester som kan plasseres på bakkeplan.

– Det å fylle første etasje kan ofte være en flaskehals for å få med investorer, men med trygge og langsiktige leietakere, tror jeg vi ganske fort kan skape en levende bydel her, sa Slotsvik da hun kom med en oppdatering til deltakerne på Byggebørsen torsdag.

Vil vurdere å flytte tjenester
Fra før er det kjent at ny videregående skole og et «mini-fylkeshus, i tillegg til kulturskole, og scene for Teatret Vårt er aktuelle leietakere i området som er omtalt som «kulturhavna» - og som ligger først i løypa til å realiseres.

Slotsvik har nå vært i dialog med blant annet Viti – musea på Sunnmøre, som vil være med. I sakspapira blir også det pekt på at kan være naturlig å flytte plan- og bygningsavdelingen, eller andre tjenester retta mot brukerne, til Sørsida.

– Det er viktig å ha så mange inngangsdører og folk som mulig på gateplan, påpekte hun.

Vil beholde mer av sjøfronten
Slotsvik fortalte at de ønsker å beholde mer av dagens sjøfronter, blant annet for å holde kostnadene nede.

Utgraving og utfylling i sjøen slik reguleringsplanen legger opp til, vil være både kostbart og har høy risiko, legger hun til. Det er kontakt med flere investorer og utbyggere, men foreløpig har ingen sagt seg villige til å betale den delen av regninga.

(saka fortsetter under)

Kristi slotsvik byggebørsen sørsida foto marius 11
IKKE PENT: Kristi Slotsvik erkjente at området ikke ser bra ut. I tillegg til offentlige aktører og private utbyggere, har det meldt seg flere næringsdrivende som vil inn i området. Foto: Marius Rosbach

Oppfordra til samarbeid
Til utbyggerne i salen på Byggebørsen oppfordra hun til å komme med gode løsninger for å følge opp målsettinger om samarbeid og fleksibilitet, både i sjølve bygga, men også i bruken. Hun minna om at også beboerne i byen skulle føle seg inkludert i bydelen.

– Vi skal bygge en by, skape aktivitet og tilføre noe nytt til byen. Da må vi ha med det som heter sosial bærekraft.

– Det skal være som en inngangsdør for alle i byen, la hun til.

Tror på mer tempo framover
Slotsvik la ikke skjul på at hun mener utviklinga av den nye bydelen i Ålesund har tatt lang tid – og at området i dag ikke framstår på en bra måte. Samtidig påpeker hun at det nå er tatt tak i planene, og hun har troa på at mye kan skje med godt tempo framover.

Et anlegg for landstrøm blir trolig det første bygget som kommer på plass i området.

Les konseptomtalen i sakspapira til formannskapet (ekstern lenke til pdf-fil)

Publisert: 29.10.2021 11:04

Sist oppdatert: 29.10.2021 11:13

Mer om