Mowi Folkestad
Illustrasjonsfoto: Kjetil Haanes
Nytt

Mowi varsler søksmål mot staten

Mener lakseskatten er i strid med EØS-reglene.

23.08.2023

Laksekjempen Mowi la onsdag fram resultat for andre kvartal som viste nytt rekordresultat - og varslet samtidig søksmål mot staten som følge av grunnrenteskatten på oppdrett.

Det skriver E24.

– Vi vil reise sak mot staten via Oslo tingrett, fordi vi mener bunnfradraget knyttet til lakseskatten er diskriminerende og i strid med EØS-reglene og de fire frihetene, inkludert fri flyt av kapital. Regjeringen har vært veldig tydelig i sin retorikk om at det er de fem store lakseselskapene de vil ramme, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim til VG.

Kan bli flere rettssaker
Mowi-sjefen mener det er urettferdig at de minste selskapene slipper grunnrenteskatt og at de har testet problemstillingen i ledende juridiske miljø – som mener de har en god sak.

Vindheim viser også til grunnlovens paragraf 97, om tilbakevirkende kraft og at de vil forfølge saka til de får en endelig avgjørelse. Med andre ord kan det blir flere rettssaker.

Investeringer for 40 mrd. på vent
Selskapet skriver i børsmeldingen tidlig onsdag et investeringer for rundt 40 milliarder er satt på vent som følge av innføringen av skatten.

Stortinget vedtok i slutten av mai å innføre grunnrenteskatt på havbruk på 25 prosent med virkning fra 1. januar 2023.

Publisert: 23.08.2023 07:52

Sist oppdatert: 23.08.2023 09:22

Mer om