Ntnu innobootcamp 2024 vinnere foto steffen Savland ntnu
VINNERNE: Simon Völker (t.v), Marte Edvardsen og Ask Moum. Foto: Steffen Savland/NTNU
Nytt

NTNU-studenter imponerer fiskeribransjen

Å bruke naturgass til nedkjøling før den blir brukt som drivstoff, sikret førsteplassen i studentkonkurranse.

30.03.2024

Vinnerne, Ask Monum, Marte Edvardsen og Simon Völker, ble invitert til skipsdesignselskapet Skipsteknisk i Ålesund for å presentere ideen fra NTNU-studentkonkurransen Innobootcamp 2024 grundigere.

- Veldig imponerende, sier jurymedlem Vegard Hjelvik fra Skipstekniks, om vinnerforslaget spesielt og innsatsen fra lagene generelt.

Det er også jurymedlem Ronny Vågshom i Lerøy Havfisk enig i.

- Det er imponerende hva de har klart å sette seg inn i på kort tid, sier han.

30 deltagere
30 NTNU-studenter deltok på Innobootcamp 2024, som ble arrangert rett før påskeuken. De ble delt i lag, med tre deltagere på hvert lag.

Rosa Alexandra Cano Bravo vard Foto Ogne
FIKK JOBB: Rosa Alexandra Cano Bravo deltok på Innobootcamp høsten 2023. Der møtte hun representanter for Vard, som nå er hennes arbeidsgiver. Foto: Ogne Øyehaug

Det er studentorganisasjonen Start Ålesund, NTNU, ÅKP og bedrifter samarbeider om arrangementet. I tillegg til Møreforsking og NTNU var representanter fra bedriftene Optimar, Skipsteknisk, Maritech og Lerøy Havfisk med som mentorer og jurymedlemmer.

Denne gangen hadde tredagersarrangementet fiskeribransjen som utgangspunkt.

Her er oppgavene:

  • Fremtidig verdiskapning. Foreslå helhetlige og innovative løsninger for hvitfiskerinæringen som bidrar til å redusere miljøpåvirkningen og øke lønnsomheten i næringen.
  • Hvordan kan automatisering bidra til effektivisering og økt kvalitet i hvitfiskenæringen?
  • Økt foredling om bord fiskefartøyet vil også bety mere bi-produkter som nakker, ryggbein og skinn.

Utfordringen er hvordan dette råstoffet kan utnyttes bedre enn i dag og hvordan dette kan realiseres. Gi forslag til de nødvendige endringene i produksjon og i verdikjede.

Utnytter kulden
Ideen til vinnergruppen er at skip som bruker naturgass (LNG) som drivstoff kan utnytte kulden i naturgassen til å kjøle ned fryserommene før naturgassen går inn i motorene.

Det sparer energi, og gjør dessuten at fiskefartøyet slipper å ha ammoniakk til kjøleanlegg ombord.

Naturgass omdannes til væskeform og komprimeres ved å kjøle den ned til under minus 160 grader og det er den kulden studentene vil utnytte.

"Vinneren viser forståelse for de utfordringene hvitfisknæringen står overfor når det gjelder miljø og klima. Dette er avgjørende for bærekraftige løsninger. Vinnerens løsning tar også hensynt til den økonomiske siden av bærekraftspørsmålet, noe som her avgjørende for at det faktisk kan gjennomføres", heter det i juryens begrunnelsen for at Monum, Edvardsen og Völkers forslag gikk til topps.

Tverrfaglig samarbeid
Ett av målene ved arrrangementet er å få studenter med ulik faglig bakgrunn til å samarbeide.

Edvardsen er student i markedsføring ved Institutt for internasjonal forretningsdrift ved NTNU, Moum og Völker henholdsvis shipping management og produkt- og systemingeniørstudent ved Institutt for havromsoperasjonen og byggteknikk.

Andreplassen i konkurransen gikk til Fride Drønnen Gulbransen, Benjamin Hoddevik og Even Lundemannsverk Arnesen. Deres ide var en maskin for å skille ut tugne og kjaker fra torskehode og utvikle og markedsføre produktenel.

Tredjeplassen gikk til Julian Gulbransen, Sara Marsdal og Andrer Ljødal for et forslag til utstyr for sortere ulike deler av restråstoff fra fisken fra hverandre ved hjelp av kamerateknologi.

Victor Lind Andresen, Antonie Holte og Nicholas Skjold fikk X-faktorprisen for sitt forslag om seilend droner til kartlegging av hvor fisken er på finne, for på spare fiskeflåten for energikrevende leting etter fisken.

Publisert: 30.03.2024 05:00

Sist oppdatert: 30.03.2024 11:38

Mer om