Inmarsat solutions montasje trond leira foto inmarsat solutions solstad hapaq lloyd 11
NY VEKST: Hapaq-Llloyd-rederiet og Solstad Offshore er blant kundene til Inmarsat Solution-sjef Trond Leirea og kollegaene hans. Foto: Hapaq-Llloyd/Inmarsat Solutions/Solstad Offshore
Nytt

Rakettvekst på satellittkommunikasjon

Han leder ikke lenger landets mest lønnsomme it-selskap, men det er trolig få som matcher omsetningsveksten.

Marius Rosbach
13.10.2021

Det er fristende å bruke ord som beskriver atmosfæriske høyder når utviklinga til Inmarsat Solutions skal omtales. Etter å ha nådd stadig nye rekordinntekter de siste åra, ble veksten giret opp enda et hakk i «kriseåret» 2020.

Regnskapet i fjor viser en vekst i inntektene på nær 75 prosent, og omsetningen endte på 265 millioner amerikanske dollar – eller rundt 2,3 milliarder kroner med dagens kurs.

– Koronapandemien har ikke hatt noen negativ innvirkning for oss og vi hadde en voldsom vekst i fjor. Vi opplevde at etterspørselen etter digitale tjenester økte stort, etter flere år med organisk vekst, forteller administrerende direktør Trond Leira til NETT NO.

Vi opplevde at etterspørselen etter digitale tjenester økte stort,
Trond Leira

Flere ansatte i Ålesund
Selskapet er del av Inmarsat-konsernet, som er blant de ledende i verden på mobil satellittkommunikasjon. De utvikler og leverer teknologi som gir bredbånd- og ip-telefoni til kundene.

Hovedkontoret til Inmarsat Solutions ligger på Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) i Ålesund. I løpet av fjoråret økte selskapet fra 93 til 98 årsverk, ifølge årsrapporten.

Leira forteller at det har vært en liten økning i totalt antall ansatte i Ålesund det siste året, som er drevet av vekst i kundemassen og behov for økt support.

Norges mest lønnsomme i 2019
«Inmarsat Solutions tar av med knalltall», skrev NETT NO om 2018-resultatet og siden har pilene pekt oppover.

I 2019 var overskuddet så høyt at Leira ledet det som var landets mest lønnsomme it- og telekomansatte, ifølge nettstedet Insidetelecom.no.

Ingen i bransjen hadde høyere resultat per ansatt det året.

Svakere i fjor
I fjor viser regnskapet svakere lønnsomhet. Et resultat før skatt på 12,3 millioner dollar er bare en firedel av året før (se tabell under).

Leira forklarer at det i første rekke har å gjøre med at selskapet må betale mer for kapasitet fra morselskapet i arbeidet med lansering av nye tjenester fra konsernet.

Inmarsat Solutions AS

Årsresultat (i mill us-dollar)

2020

2019

Driftsinntekter

269

155,6

Driftsresultat

14,2

52,1

Res. før skatt

12,3

52

Må jobbe for å sikre kapasiteten
Inmarsat-sjefen forteller at veksttrenden ser ut til å fortsette, men vareflyt og tilgang på deler skaper utfordringer.

Foreløpig har de løst dette med «hardt arbeid og kreativitet fra våre dyktige ansatte», som Leira sier. Grepene inkluderer blant annet lengre innkjøpshorisont der det er mulig, og nye kanaler for innkjøp.

– Vi har klart oss så langt, men det er ikke tegn til at ting bedrer seg før mot slutten av neste år. Da kan vi ikke se bort fra at vi kan få problem med leveranser på grunn av mangler på kritiske deler, forteller han.

Luftfarten har mer eller mindre tatt et hvileår, men det blir spennende å se hva som skjer når de begynner å bli mer fart der
Trond Leira

Pandemien har gitt mer gjenbruk
En endring som allerede starta før pandemien slo til, var økt grad av gjenbruk. Med restriksjoner på reising og økte fraktkostander, har pandemien bidratt til at mer utstyr får forlenga levetid.

– Vi leaser ut utstyret og tar det tilbake. Noen ganger er det ikke interessant å gjenbruke fordi det koster for mye, men i situasjoner som nå, så lønner det seg oftere, forteller han.

Det maritime markedet er fortsatt «bærebjelken» i virksomheten og utgjorde den største andelen av Inmarsats omsetning i 2020.

– Luftfarten har mer eller mindre tatt et hvileår, men det blir spennende å se hva som skjer når de begynner å bli mer fart der, sier Leira.

Firedobling under utenlandsk eierskap
Inmarsat-konsernet kjøpte ålesund-selskapet Ship Equip i 2011 og skiftet navn til Inmarsat Solutions. I 2019 ble de igjen kjøpt opp av et konsortium av private equity-selskap og pensjonsfond, og er nå del av amerikanske Connect Bidco Limited.

– Vi har firedoblet omsetningen siden den gangen vi ble kjøpt opp, så det viser vel at utenlandsk eierskap sammen med godt lokalt entreprenørskap, kan være en formidabel kombinasjon, slår Leira fast.

Publisert: 13.10.2021 05:55

Sist oppdatert: 21.09.2022 19:35

Mer om