
Over 1000 nye maritime jobber
Bedriftene i den maritime klyngen øker bemanningen for tredje år på rad.
2024 blir et veldig godt år, og veksten fortsetter i 2025.
Det er svarene Erik Jakobsen har fått fra bedriftene i den maritime klyngen i forbindelsen med Klyngeanalysen 2024, som han presentert på Klyngekonferansen 2024 i Ålesund i dag.
Både inntekter og lønnsomheten går opp, og forventningen til økt lønnsomhet har økt for fjerde år på rad i år,.
I år vokser de samlede driftsinntektene i klyngen med ti milliarder kroner sammenlignet med i fjor. Neste år venter bedriftene ytterligere åtte milliarder i økte driftsinntekter, til 80 milliarder kroner.
Klyngekonferansen arrangeres av klyngeorganisasjonen GCE Blue Maritime. Den omfatter rederier, verft, skipsdesignere og produsenter av maskiner og annet utstyr.
Nesten 17.000 arbeidsplasser
Mer å gjøre betyr også at bedriftene trenger flere folk.
Neste år venter bedriftene i den maritime klynge at de tilsammen vil sysselsette i underkant av 17.000 personer, opp fra omlag 15.500 i år, ifølge Jakobsen.
Spådommen i klyngeanalysen fra i fjor har slått til.
Toppåret for den maritime klyngen, målt i arbeidsplasser, var i i 2014. Da sysselsatte den omlag 18.000 personer.
Økt lønnsomhet
Også bransjeoversikten Nett No tidligere har publisert om lønnsomheten og inntektene hos de maritime bedriftene i 2023, viser vekst, med unntak av skipsdesignerne.
Forventningen til økt lønnsomhet er stigende, men lønnsomheten er ikke spesielt høy. Med unntak av rederiene hadde både utstyrsleverandørene, skipsverftene og skipsdesignerne en driftsmargin (driftsresultat i prosent av driftsinntekt) på under fem prosent. Rederiene - medregnet brønnbåtrederiene - hadde en driftsmargin på 18 prosent.
Under oljeboomen frem til 2014 var det skip og utstyr til utvinning og produksjon av olje og gass som var det viktigste markedet for bedriftene i den maritime bransjen. Det var et marked som ikke var så veldig opptatt av kostnader.
Nå arbeider bedriftene i den maritime klyngen i markeder som er mer opptatt av kostnader.
Vindkraftmarkedet er det største enkeltmarkedet og utgjorde 23 prosent av omsetningen til bedriftene i klyngen i fjor. På andreplass kom olje- og gassmarkedet med 15 prosent andel.
- Jeg tror nok man må belage seg på at dagens situasjon er en normalsituasjon, sier Jakobsen om hva han venter om lønnsomhetsnivå og utvikling fremover.
Publisert: 19.09.2024 10:34
Sist oppdatert: 19.09.2024 11:57