Solwr montasje torbjørn krogen robot foto marius solwr 11
ROBOTUTVIKLERE: Til sammen jobber det i dag rundt 100 ansatte i Solwr-selskapene, fordelt på kontorer i Ålesund, Oslo og Trondheim. Om daglig leder Torbjørn Krogen og medarbeiderne lykkes med planene sine om salg og produksjon fra Sunnmøre, kan det bli langt flere. Foto: Solwr
Nytt

Robotutviklere henter penger

Solwr klare for neste steg. Jobber med flere prosjekt i inn- og utland.

Marius Rosbach
20.05.2022

Tidligere Currence Robotics og Driw – nå Solwr – planlegger å hente frisk kapital til å finansiere neste steg i forretningsplanen.

– Vi jobber med å ta skrittet fra forskning til produktsalg, og i den forbindelse planlegger vi en emisjon i løpet av året, forteller daglig leder Torbjørn Krogen til NETT NO.

Krogen er daglig leder av selskapene som tidligere het Driw og Currence Robotics. I løpet av kort tid planlegges navneskifter til Solwr Software og Solwr Robotics, for å få en mer helhetlig sammenheng mellom selskapene.

Asko skal ha ny robot
NETT NO har tidligere skrevet om utviklingen av pallesorteringsroboten Sort, som bruker avanserte sensorer og kameraer for sortering av paller.

Prototypen er allerede i bruk hos Asko sitt lager hos H.I. Giørtz Sønner i Ålesund, og ved konsernet sitt lager i Trondheim. Til høsten skal Asko ta i bruk sin andre robot ved hovedlageret i Bergen.

Solwr har også flere prosjekt på gang i Norge og utlandet, som også inkluderer programvaren Trace og deres andre robot, kalt Grab.

Satser på plukkrotbot
Krogen påpeker at alle produktene er i markedet og tatt i bruk, men satsingen framover vil være spesielt retta mot plukkroboten Grab.

– Denne plukkroboten har et betydelig nedslagsfelt og kan automatisere det som tradisjonelt har vært manuell vareplukk på lager, forteller Solwr-sjefen.

Hele Solwr er et forsøk på å skape virksomhet som ikke er knytta til næringene regionen tradisjonelt har vært sterke på
Torbjørn Krogen

Skal over i vekstfase
Solwr er fortsatt inne i et løp med fireårig støtte fra forskningsrådet, men er nå i ferd med å ta steget over i vekstfasen.

Torbjørn Krogen har bakgrunn fra Giørtz-konsernet, som også har vært med på utviklingen av teknologien.

– Hele Solwr er et forsøk på å skape virksomhet som ikke er knytta til næringene regionen tradisjonelt har vært sterke på, men hvor vi bruker kunnskapen om teknologi inn mot andre problemstillinger, forklarer han.

Ønsker kompetente investorer
Krogen påpeker at det også på investorsida, er mye kunnskap om å bygge industrielle verdikjeder på Sunnmøre og Nordvestlandet.

– Vi ønsker derfor å knytte til oss kompetente investorer, legger han til.

Størrelse på emisjonsbeløpet og nøyaktig tidspunkt er ikke spikret ennå. Giørtz-konsernet med blant andre administrerende direktør Egil Giørtz er største eiere i Solwr-selskapene.

Gode erfaringer med prototypen
Erfaringene med den første Sort-roboten som ble installert ved H.I. Giørtz Sønner-lageret er gode, og viser at roboten jobber pålitelig, er effektiv og har en driftsstabilitet på over 99 prosent.

Pallesorteringsroboten automatiserer en tidligere manuell og tidkrevende prosess. Etter innspill fra kunden er den også gjort mer fleksibel.

– Målet er å oppnå en intuitiv robot som er enkel å ta i bruk og som krever minimalt med opplæring, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Sort-roboten er også utvidet med et såkalt AGV-grensesnitt, som gjør det mulig å integrere den mot system som transporterer pallene til og fra roboten.

Publisert: 20.05.2022 04:59

Sist oppdatert: 20.05.2022 00:36

Mer om