Gjennom selskapet Ice Fresh håper Roger Hofseth å revolusjonere hvordan norsk fisk blir solgt rundt i verden.
Nå har prosjektet kommet et solid skritt videre ved finansiering fra staten på tett opptil 34 millioner kroner.
Det er snakk om et tilskudd på drøyt 20 millioner og er risikolån på 13,4 millioner fra Innovasjon Norge, ifølge en pressemelding torsdag.

Vil ha mange huber for alle aktører
I korte trekk går løsningen ut på å etablere flere tinehuber – eller knutepunkt med store skap for å tine fisken. Målet er «ferskfisk-kvalitet» på fryste produkter ved hjelp av ny teknologi.
– På sikt skal vi ha mange huber verden over som kan brukes av alle aktører og for andre typer fisk enn laks og ørret, uttaler Roger Hofseth i meldinga.
Hofseth opplyser til Nett No at de er godt i gang med teknologiutviklingen som skjer i samarbeid med MMC First Process.
– Vi har flere mindre testhuber rundt om vi verden, og den første større håper vi er oppe og står første halvår 2025, forteller han.
Denne uka åpnet de en større testenhet i USA som skal tine flere tonn fisk i døgnet.
Skal bygge prototype i Ålesund
Hofseth kjøpte selskapet Ice Fresh i 2020, og arbeidet med den nye tineteknologien skjer gjennom Nye Icefresh As med adresse i Ålesund.
Ved hjelp av støtten fra Innovasjon Norge kan de utvikle, teste og optimalisere en fullskala prototype i Ålesund. Deretter er planen å bygge den første store huben i USA.
Foreløpig er det ikke avgjort hvor i USA den første etableringen skal skje, men Hofseth har tidligere pekt på østkysten som et naturlig sted.
Han forteller at de er i gang med å teste ut konseptet kommersielt i mindre skala i USA, og allerede har en kunde som kjøper konseptet i dag.

Kraftig reduksjon i flyfrakt
Flyfrakt har vært en stor utslippskilde ved eksport av fisk.
Allerede i 2029 starta Hofseth å legge om fra flyfrakt av ferske nedkjølte filetprodukt, til ferdige forbrukerpakninger med frossen fisk sendt med skip.
Det har ført til at andelen eksportinntekter fra fisk som er frakta med fly hos Hofseth, sank fra rundt 50 prosent til drøyt 3 prosent. Det fortalte Roger Hofseth under Sparebank 1 SMN sin Næringsdriv-konferanse tidligere i år.
Les også
Kunne ikke tatt risikoen alene
Ifølge Hofseth er det stor interesse for prosjektet blant viktige kunder ute i verden.
– For å lykkes internasjonalt må teknologien være på plass før butikkjedene i USA våger å satse. Støtten fra Innovasjon Norge gjør det mulig å utvikle, pilotere og demonstrere en storskala tineløsning som er tilpasset industriell vareflyt med en fremtidsrettet produksjonsteknologi, en risiko vi ikke kunne tatt alene, uttaler han i pressemeldinga.
Regiondirektør Helge Gjerde i Møre og Romsdal påpeker at Innovasjon Norge har mål om å bidra både til lavere klimautslipp og økt eksport i andre bransjer enn olje- og gass.
– Vi ser frem til å se hva denne teknologien kan bidra med i så henseende, uttaler han.
Publisert: 19.12.2024 12:15
Sist oppdatert: 19.12.2024 23:16