Finn Arne Egeness Ombordfryst 25 foto Ogne
Finn-Arne Egeness er sjømatanalytiker i Nordea. Han mener fiskerinæringen gjør lurt i å foreberede seg på flere år på rad med lave torskekvoter. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Syv bud for å håndtere torskekrisen

Dette mener Nordea-analytiker Finn-Arne Egeness må gjøres for å komme gjennom en langvarig nedtur for torskefisket.

09.01.2025

Det er naivt å ikke forberede seg på samme situasjon som tidlig på 2000-tallet, med flere år på rad med lave torskekvoter. 

Det er vurderingen til Nordeas sjømatanalytiker Finn-Arne Egeness, som la frem sine syv bud for å håndtere torskekrisen på Ombordfrystkonferansen i Ålesund i dag.

Det handler om tiltak for å sikre høyest mulig verdi på fangsten, for å dempe den negative effekten av den store nedgangen i torskekvotene de siste årene.

Her her rådene Egeness presenterte på Ombordfrystkonferansen i Ålesund i dag: 

1. Økt forskningsinnsats for å kartlegge og spå utviklingen i torskebestanden.
2. Økt kontroll for å hindre ulovlig fiske.
3. Økt kvalitet på fangsten ved å ta bedre vare på fisken både under fisket og etterpå.
4. Mer produktutvikling. Torskenæringen må lære av oppdrettsnæringen i utvikle flere torskeprodukter for å nå flere kunder.
5. Mer marked- og segmentsutvikling.
6. Unngå svinn på veien fra fisket og ut i butikk.
7. Utvikle flere og mer lønnsomme biprodukt. 

Verditoppen nådd i 2022
Siden toppen i 2014 har volumet av den norske torskefangsten hatt en fallende trend, med nedgang nesten hvert år. Nedgangen skjøt fart fra 2021 etterhvert som havforskerene ble mer og mer bekymret for torskebestanden, som er den økonomisk viktigste arten de norske fiskeriene. I år er den norske torskekvoten satt til 163 tusen tonn, bare litt mer enn en tredjepart av hva den var i 2014.

Da kvotene begynte å falle i 2014 steg prisene, slik at virkningen av at fangstene ble mindre ble mer enn kompensert av at kiloprisen på torsken steg. I 2022 nådde fangstverdien rekordhøye ni milliarder kroner. Etterpå har det gått nedover og i år venter Nordea en fangstverdi på i overkant av syv milliarder.

Torskeprisen er fremdels historisk høy og passerte i 2024 100 kroner kiloen. Dersom vi nå får een lenger periode med lave kvoter må det legge ned en stor innsats for å forsvare de høye prisene slik at ulempen med lave kvoter dempes, mener Egeness.

-Da vil man få en negativ utvikling, særlig i fangsleddet, sier Egeness om konsekvensene om rådene ikke følges.

Publisert: 09.01.2025 11:03

Sist oppdatert: 11.01.2025 18:21

Mer om