Forslaget om at den særnorske CO2-avgiften på diesel også skulle omfatte drivstoff til fiskebåter som fisker utenfor 250 nautiske mål fra kysten og for skip som går til utlandet, kom helt overraskende på Kleven Fox og den øvrige Bunker Oil-ledelsen mandag.
Det fortalte driftsdirektør Maren Kleven Fox i Bunker Oil på et statsbudsjett-seminar i regi av Advokatfirmaet Adviso og kommunikasjonsfirmaet First House i Ålesund.
– Vi var ikke forberedt på dette, sier hun til Nett No.
Fyller drivstoff til havs
Store fiskebåter som fisker langt til havs og frakteskip som seiler til utlandet, er store og viktige kunder for Bunker Oil.
Selskapet solgte drivstoff for nesten 10 milliarder kroner i fjor.
Trenger store volum
Nå er Kleven Fox redd de heller vil fylle drivstoff i utlandet, eller fra tankskip i internasjonale farvann, for å unngå avgiften.
– Det skjer allerede, sier Kleven Fox.
Det kan betyr alvorlige konsekvenser for Bunker Oil dersom flere nå velger å slutte å fylle drivstoff i Norge.
Bunker Oil lever av små marginer på drivstoffet selskapet selger. Slike selskap trenger store volum for å opprettholde lønnsomheten og forsvare å holde anlegg gående og ansatte i jobb.
Uten de store kundene frykter Kleven Fox at det kan bli tungt.
Utvidet avgiftsgrunnlag
Store deler av fiskeflåten og innenriks frakteflåte har allerede slik CO2-avgift på diesel. Formålet med avgiften er å gjøre det relativt mer lønnsomt å redusere dieselforbruket og/eller erstatte diesel med alternative energikilder.
Nå foreslår altså myndighetene å utvide hvem avgiften skal pålegges fra og med neste år.
Avgiften er særnorsk, og fartøyene har alternativ til å fylle i Norge.
I forslaget til statsbudsjett for 2025 foreslår også å øke kompensasjon for CO2-avgift til den delene av fiskeflåten som allerede betaler slik avgift. Begrunnelsen er at fiskerne per i dag mangler alternativ til diesel.
Bunker Oils anlegg ligger i Ålesund, der hovedkontoret også ligger, i Tromsø, Båtsfjord, Hammerfest og Kirkenes. Selskapet har også Forsvaret som kunde og drivstofflagrene fungerer også som beredskapslagre, sier Kleven Fox.
Krass kritikk frå Fiskebåt
Bransje- og arbeidsgivarorganisasjonen Fiskebåt kommer med krass kritikk av forslaget fra regjeringen.
De organiserer eierne av den havgående fiskeflåten.
– Særnorske avgifter svekker konkurransevnen til norsk fiskerinæring, noe som er uheldig, spesielt i fiskeri med svakt lønnsomhet, sier administrerende direktør Audun Maråk i en pressemelding.
– Forslaget har også andre svært negative konsekvenser om det blir vedtatt. Flåten blir tvunget til å øke bunkringene i utanlandske havner eller utenfor 12 mila. Dette vil neste omgang redusere tallet på bunkringsstasjonar langs norskekysten og svekke norsk beredskap ytterligere, sier Maråk.
Publisert: 07.10.2024 15:24
Sist oppdatert: 07.10.2024 22:24