Magne melstæter scandic parken innfelt faksimile mjelva foto marius 11
KRITISK: Forslaget til hotellvert Sindre Mjelva i Geiranger faller ikke i god jord for avgått klubbleder Magne Melseter (bildet) og hans etterfølger Siri Relling ved den største hotellbedrifta i Ålesund. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Tror bransjen gjør seg selv en bjørnetjeneste

Nåværende og tidligere klubbledelse ved Ålesund-hotell er kritiske til forslaget om å hente arbeidskraft utenfor Europa.

Marius Rosbach
28.05.2021

Både nåværende og den nylig avgåtte klubblederen for Fellesforbundet hos Scandic Parken-hotellet i Ålesund, vender tommelen ned for at bransjen skal få lov til å ta hente inn arbeidskraft utenfor Europa, for eksempel fra Asia, for å sikre bemanninga i sommer.

Jeg tror bransjen gjør seg selv en bjørnetjeneste for framtidig rekruttering med en slik løsning
Siri Relling

Hotel Union Geiranger-sjef Sindre Mjelva lanserte forslaget som en nødløsning for å sikre bransjen nok folk på jobb når sommerrush-et tar til.

– Jeg tror bransjen gjør seg selv en bjørnetjeneste for framtidig rekruttering med en slik løsning. Og det vil gjøre oss mer avhengige av utenlandsk arbeidskraft, forteller Siri Relling til NETT NO.

– Trist om vi må gå i den retninga
Relling tok over som klubbleder ved Ålesund-hotellet i vår, etter Magne Melsæter. Også den avgåtte klubblederen deler kollegaens uro for at konsekvensene kan bli økt avhengighet av utenlandsk arbeidskraft.

Melsæter er også skeptisk til om det vil bli en midlertidig løsning.

– Det er trist om vi må gå i den retninga og det gjør at utviklinga i bransjen vil gå i feil retning. Men vi har sett det skje før, for eksempel med verftsindustrien. Og om et hotell som Union går for dette, tror jeg flere vil følge etter, påpeker han.

Forteller om vanskelig rekruttering
Bakgrunnen for at forslaget har kommet på bordet, er at hotell- og serveringsbransjen sliter med å bemanne opp til sommersesongen. Årsaken for rekrutteringsproblemene skal i hovedsak være innreisestoppen som følge av pandemien.

Det gjør at mange hoteller ikke kan benytte seg av sine faste sesongarbeidere, og flere hotelldirektører har fortalt at det er svært vanskelig å få tak på fagfolk med kokk- og servitørutdanning.

– Mange i Norge som trenger jobb
Klubbleder Siri Relling tviler på at det er umulig å skaffe norske fagfolk, og viser til at det er et betydelig antall ledige i reiseliv- og serveringsbransjen.

– Det er mange i Norge som trenger jobb, påpeker hun.

Relling påpeker at økt innslag av utenlandsk arbeidskraft, også vil svekke den norske fagutdanninga.

– Jeg er redd for at det kan utvikle seg til å bli en bransje uten faglært arbeidskraft, legger hun til.

Publisert: 28.05.2021 09:44

Sist oppdatert: 02.06.2021 12:28

Mer om