Rev ocean seaonics 11
REV OCEAN-OPPDRAG: Seaonics har blant annet levert utstyr om bord på Kjell Inge Røkke sitt Rev Ocean-prosjekt under bygging ved Vard Brattvåg. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Vard-datter berga etter kriseår

Fincantieri har tatt over alle aksjene i Ålesund-selskapet, som måtte ty til oppsigelser og permitteringer i fjor.

Marius Rosbach
30.11.2021

2020-regnskapet til Seaonics viser at det ble et nytt tøft år for selskapet som lager ulike typer håndteringsutstyr til maritim sektor. Inntektene stoppet på 202 millioner – en betydelig nedgang fra de to foregående årene.

Driftsresultatet endte med 14,7 millioner i minus – og med finanskostnader på mer enn 57 millioner – ble det resultat før skatt på hele 69 millioner før skatt (se tabell under).

Sikret med Fincantieri-garanti
Underskuddet inkluderer blant annet nedskrivinger på investeringer i CDP Technologies med over 40 millioner og Castor Drilling Solution på 13 millioner.

Egenkapitalen var derfor negativ ved utløpet av fjoråret, viser årsrapporten som datert i midten av november, og nylig ble offentlig via Brønnøysundregistrene.

Ledelsen kan likevel konkludere med at det er grunnlag for videre drift, blant annet fordi Vard-eier Fincantieri har stilt en økonomisk garanti som gjelder i 18 måneder fra mars 2021.

(saka fortsetter under)

Seaonics
Årsresultat (i mill kr)


2020
2019
Driftsinntekter
202,9

283,3

Driftsresultat
-14,7
--41,4
Res. før skatt
-69,7
-42,4
Omstilling og færre årsverk

Seaonics-ledelsen skriver i årsrapporten at det er brukt store ressurser på omstilling til leveranser til automatiserte operasjoner, autonome fartøy og elektrifisering - og mener det passer godt til kompetansen og porteføljen til selskapet.

Markedet for håndteringsutstyr og teknologi til den maritime bransjen er for tida godt, konkluderes det.

Etter at koronapandemien førte til redusert aktivitet i fjor, ble de likevel nødt til å ty til både oppsigelser og permitteringer i løpet av fjoråret. Gjennomsnittlig antall årsverk i Seaonics fjor var 50 – åtte færre enn året før.

100 prosent Vard-eid
Fincantieri eide indirekte via Vard Group, allerede over 50 prosent av aksjene i Seaonics.

I årsrapporten går det fram at Industries Holding etter utgangen av fjoråret har solgt sine aksjer til Vard Group, som nå eier 100 prosent av aksjene.

Etter aksjesalget er egenkapitalen i selskapet styrket ved at 51 millioner kroner i gjeld til Vard Group, er omgjort til egenkapital.

Publisert: 30.11.2021 05:55

Sist oppdatert: 29.11.2021 23:53

Mer om