I løpet av de siste 12 månedene har gjennomsnittsprisen på torsk steget med 30 kroner kiloen.
Det er en oppsiktsvekkende høy og rask prisstigning, sier sjømatanalytiker Finn-Arne Egeness i Nordea.
Han venter ytterligere prisstigning fremover - først og fremst for fersk torsk, som har blitt hengende etter prisøkningen for frossen torsk.
I dag betales fersk torsk med rundt 50 kroner kiloen mens frossen torsk prises til rundt 75 kroner kiloen i gjennomsnitt (prisene gjelder hodekappet og sløyd torsk).
Forhandlingene i den norsk-russiske fiskerikommisjonen endte med et vedtak om 25 prosent kutt i torskekvotene neste år, og kommer i tillegg til kutt årlig siden 2022.
Tilbake til før pandemien
Torsk er det økonomisk viktigste fiskeslaget for store deler av den norske fiskeriflåten, blant dem trålere og linebåter med adresse på Nordvestlandet, i tillegg til sjarker og større fartøy i den såkalte kystflåten.
I toppåret var førstehåndsverdien av det samlede norske torskefisket på 9,9 milliarder kroner.
Etterpå har de samlede fangstinntektene blitt redusert hvert år. Neste år tror Egeness verdien faller under åtte milliarder. Det er et inntektsfall på minst 20 prosent - to milliarder kroner - i løpet av tre år.
Det er mye, men Egeness minner om at inntektene fra torskefisket neste år fortsatt ligger an til å bli høyere enn de var før pandemien.
Over 100 kroner kiloen
Tidligere i år passert prisen på den største torskene av god kvalitet 100 kroner kiloen.
Det er linefartøyene som får den høyeste prisen, og torsk på over sju kilo i en fangst med en gjennomsnittsvekst på 10 kilo betales nå med 110-112 kroner kiloen, forteller Vidar Naalsund.
Han er salgsleder i Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag, som organiserer handel med fisk mellom fiskere og kjøpere.
For fisk i denne vektklassen har det vært en prisøkning på over 40 prosent de siste 12 månadene, ifølge Naalsund.
Usikkerhetsmomenter
Analytiker Egeness understerker at det er flere usikkerhetsmomenter i hans prognose for prisutviklingen neste år, og effekten av den:
- Den store prisøkningen på torsk er foreløpig ikke tatt fullt ut i markede, det gjenstår å se hvordan forbrukerne kommer til å reagere når prisene øker.
- Svakere øknomiske utsikter i Europa kan slå negativt ut.
- Når kvotene reduseres reduseres de mest for havfiskeflåten (og omvendt nå de øker). Det gjør at det er den delen av fiskeflåten som blir mest påvirket av reduserte kvoter.
Bakgrunn:
Les også
Ikke nok igjen av årets kvote til å holde alle ti trålerne i drift.
Bransjeorganisasjonen Fiskebåt vil ha nye tiltak for å få torskekvotene opp igjen.
Den norsk-russiske forskargruppa vil kutte torskekvota med 31 prosent frå 2024 til 2025.
Publisert: 06.12.2024 05:00
Sist oppdatert: 05.12.2024 20:23