Asle Strønen foto Ogne
IKKE NOK: Administrerende direktør Asle Strønen ønsker mer avklaring og ytterligere tiltak for å hjelpe norske skipsverft enn regjeringen varsler i eksportsatsingen sin.
Nytt

Verfta venter på klarere svar

Norske Skipsverft-sjef Asle Strønen vil ser mer konkrete tiltak fra regjeringen.

10.03.2022

Regjeringens eksportsatsingen, som næringsminister Jan Christian Vestre, presentert i dag møtes med en avventende holding hos salgs- og markedsføringsorganisasjonen Norske Skipsverft.

- Det er positivt med den tilnæringen statsråden legger opp til når det gjelder verftene, men samtidig er vi avventende til vi ser om forskuddsgarantiordningen kommer på plass, sier administrerende direktør Asle B. Strønen i Norske Skipsverft.

Ønsker garanti
Verftene ønsker en offentlig garantiordning rettet mot verftene, slik at redere er trygge på at verftet kan levere, eller at rederne får forskuddsbetalingen igjen dersom byggeoppdraget ikke blir gjennomført. Flere år i minus for de største verftene har gjort det vanskelig for verftene å stille denne garantien selv, og det er et hinder for nye oppdrag.

Etterlyser tiltak mot kompetanseeksport
Strønen savner også tiltak mot det han regner som en eksport av norsk kompetanse til norske verfts konkurrenter i utlendet, delvis finansiert med offentlige midler.

- Eksportsatsingen er viktig, men vi føler en viss uro over at virkemiddelapparatet med sine eksportrettede bevilgninger bidra til å bygge oppunder skipsbyggingskompetanse i lavkostland. Det er absolutt ikke greit og burde vært underlagt en grundig politisk vurdering. Praksisen skaper jo en ubalanse i det skipsbyggermarkedet vi opererer i, og slikt bør ikke en stat bidra til, sier han.

Se pressekonferanse i opptak (ekstern lenke)

Les pressemelding om eksportreformen (ekstern lenke)

Meir om eksportsatsinga:

Publisert: 10.03.2022 14:44

Sist oppdatert: 10.03.2022 14:55

Mer om