Monica molvær foto Ålesund Sentrumsforening 11
KRITISK: Høyre-politiker Monica Molvær er svært kritisk til at Støre-regjeringa skroter ideen om Eksportstrategiråd lokalisert i Ålesund. I stedet får byen andre arbeidsplasser - og et sekretariat for et nytt eksporrtråd vil bli bygget opp i Oslo. Foto: Ålesund Sentrumsforening
Nytt

Reagerer på at eksportkontor skrotes

– Direkte næringsfiendtlig, sier Ålesund Høyre-leder, mens lederen av næringsforeningen ser positive grep.

Marius Rosbach
10.03.2022

Regjeringas beslutning om å droppe etableringa av Eksportstrategirådet i Ålesund, vekker reaksjoner. I stedet for å etablere strategirådet som var planlagt med 10-15 ansatte, vil regjeringa styrke Innovasjon Norge og Eksfin med drøyt 10 ansatte i byen.

– Et stort tap for vår region
Leder Monica Molvær i Ålesund Høyre kaller det «galskap av regjeringa» og skriver i en e-post til NETT NO at hun er i «sjokk» over Ap-Sp-regjeringa sitt forslag.

– Denne beslutningen kommer til å ramme eksportnæringen og bli et stort tap for vår region, skriver hun.

– Denne kampen er ikke over, dette er direkte næringsfiendtlig mot vår eksportnæring i regionen, legger Molvær til.

Flere artikler om eksportsatsinga:

Solberg-regjeringa sitt prosjekt

Molvær påpeker at det ikke var tilfeldig at Eksportstrategirådet ble plassert i Ålesund.

– Vi er en av landets viktigste og største eksportregioner og har ekstremt verdifull kompetanse om hvor skoen trykker her på Sunnmøre, skriver hun.

Ideen med et slikt eksportkontor i Ålesund var Solberg-regjeringa sitt prosjekt og kom etter fleire års arbeid med ny eksportstrategi. Eksportstrategirådet skulle forvalte 75 millionar kroner.

– Den forrige regjeringen så behovet for å koble det eksportrettede næringslivet langs kysten tettere på beslutningene som påvirker eksporten, og nå ødelegger regjeringen det som næringslivet selv har etterspurt, skriver Høyre-lederen.

Ser «svært positivt» på styrking
Administrerende direktør Lene Trude Solheim i Næringsforeningen Ålesundregionen er ikke på langt nær like pessimistisk.

– Det er svært positivt at Innovasjon Norge blir styrket i Ålesund, og vi er klare for å samarbeide. Vi har svært gode erfaringer med Eksfin og tidligere Eksportkreditt. Derfor ser vi positivt på at denne enheten styrkes i Ålesund. Mitt inderlige ønske er at dette faktisk fører til økt eksport og skape vekst for regionen, skriver Solheim i en kommentar til NETT NO.

Hun påpeker at det ikke er viktig for dem hvilken etat som «eier» eller styrer satsingen. Samtidig påpeker hun at forholdene må legges til rette for selskap som ha muligheter for å skape ny eksport.

– Det er resultatene som satsingen skal gi, som er viktig, legger hun til.

– Trenger ikke flere offentlige etater
Næringsminister Jan Christian Vestre forsvarte beslutninga med at han ville ha mest mulig ressurser til å jobbe med det konkrete eksportarbeidet.

– Vi trenger ikke flere offentlige etater og byåkrati for å fremme norsk eksport, sa Vestre under pressekonferansen.

Vestre lovte at regjeringa skal bygge et «et kraftig eksportorientert miljø» i Ålesund.

– Forventningene til nye jobber som er skapt i Ålesund, står vi ved. Men vi gjør det på en måte som gir mer penger til næringslivet og frigjør midler til eksportarbeidet, la Vestre til.

Oppretter sekretariat i Oslo
Samtidig blir det oppretta et Nasjonalt Eksportråd som skal gi råd og innspill. Rådet skal ledes av Arvid Moss, som har vært styreleder for Eksportstrategirådet.

Rådet skal ha et sekretariat som skal samarbeide med ulike aktører fra virkemiddelapparatet, departement og partene i arbeidslivet. Næringsministeren forteller at sekretariatet skal utføre stabsfunksjoner for rådet og blant annet gjøre analysearbeid.

Dette miljøet vil Vestre ha tett på seg i hovedstadsområdet.

Se pressekonferanse i opptak (ekstern lenke)

Les pressemelding om eksportreformen (ekstern lenke)

Publisert: 10.03.2022 14:20

Sist oppdatert: 10.03.2022 16:41

Mer om